Zadarska lučka kapetanija rekorder po broju akcija traganja i spašavanja

Od početka godine do 1. rujna, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) pokrenula je i koordinirala 243 akcija u kojima je spašeno 112 plovila i 443 osoba, od čega 297 stranih i 146 osoba hrvatskog državljanstva.

Većina spašenih osoba pronađena je živa i zdrava, dok je ozlijeđenih bilo 32.  Nažalost, 26 osoba je smrtno stradalo, od čega 7 ronioca, izvijestilo je na svojoj službenoj stranici Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Broj akcija na moruNajveći broj akcija na moru poduzela je Lučka kapetanija Zadar, njih čak 49, što čini 20 % svih akcija. Usporedbe radi, prošle je godine na području nadležnosti zadarske lučke kapetanije poduzeta 31 akcija, odnosno 13% od ukupnog broja na državnoj razini. Što je uzrok ovakvim ovogodišnjim statistikama, objasnio je za Antenu Zadar načelnik Ureda za pomorski promet, traganje i spašavanje Lučke kapetanije Zadar, Denis Livljanić:

– Ovog je ljeta najviše akcija traganja i spašavanja pokrenuto zbog sumnji bližnjih da se osobi nešto dogodilo jer se nije na vrijeme vratila s plaže, a da osoba zapravo uopće nije ugrožena. Imali smo nedavno primjer surfera u Zatonu koji se sam vratio na kopno, nije ni znao da se za njim traga. No, mi smo dužni izaći na teren po svakoj dojavi, a svaki izlazak prijavljujemo Nacionalnoj središnjici MRCC Rijeka, objasnio je Livljanić i dodao kako se po njegovom mišljenju ovakvi izlasci na teren ne bi trebali uvrštavati u službene statistike.

– U odnosu na prošlu godinu nismo zabilježili značajno povećanje broja ozbiljnijih i tragičnih slučajeva, zaključio je Livljanić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...