Zadarski plesni ansambl upisuje nove članove

Zadarski plesni ansambl upisuje nove i obavještava stare članove da tečajevi počinju od 14. rujna. Prijave i upisi će biti cijeli rujan, a svi zainteresirani mogu se javiti na Facebook stranicu Zadarskog plesnog ansambla ili na broj 098 893 453. Voditelji radionica su Lara Stanin, Martina Ružić, Natali Radelić, Natali Perić i Danica Nenadić.

Zadarski plesni ansambl osnovan na samom početku Domovinskog rata, najstariji je  plesni ansambl suvremenog plesnog  izraza u Dalmaciji. U narednoj sezoni obilježava važnu obljetnicu: 25 godina postojanja i djelovanja na hrvatskoj plesnoj i kazališnoj sceni.

Osnivači su Sanja Petrovski i Nives Šimatović Predovan, posthumno dobitnica Grba Grada Zadra. Specifičnost ovog ansambla je izvođenje predstava i performansa na najrazličitijim i najneobičnijim prostorima u gradu. Dugogodišnji sudionici Zadra snova i Zadarskog kazališnog ljeta, Muzičkih večeri u Donatu, također smo i gosti Tjedna suvremenog plesa – Zagreb, Plesokaz – Varaždin, Požega, Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, Plesnog festivala također u Šibeniku, Festivala bajke u Ogulinu, Dana Matice hrvatske u Mostaru. Posebno je izražena suradnja plesnog ansambla i njegovih voditelja sa Hrvatskim narodnim kazalištem Zadar i Kazalištem lutaka Zadar, MAS-om, Narodnim i Arheološkim muzejom. Bili smo suosnivači i dio projekta Artikultura. Zadarski plesni ansambl je također sudionik svih gradskih manifestacija i događanja – otvorenje svih značajnijih sportskih natjecanja, izložbi, kulturnih događanja, raznih festivala i slično.

Kako je počelo

Zadarski plesni ansambl se formirao od mladih plesača sa Odjela za ritmiku i ples Glazbene škole B. Bersa i plesnog studija Doma hrvatske mladeži Kiks-Miks, koji su u jesen 1991. ostali u Zadru. Sakupili su se oko projekta Voda za kulturu “Cabaret sklonište”.

Danas Zadarski plesni ansambl povezuje amatere i profesionalne plesne umjetnike, organizira festivale i plesne produkcije za djecu i odrasle, te organizira edukacijske programe za plesače svih uzrasta, a održao je preko 90 prigodnih plesnih produkcija s polaznicima plesnih studija Ansambla, te je producirano i oko 50 cjelovečernjih profesionalnih plesnih predstava. Od 2009. godine Ansambl je organizator Monoplaya-festivala sola, jedinog takvog plesnog festivala u Hrvatskoj, koji također ujedno jedini okuplja zadarske plesne scene pod i to pod nazivom “Večer plesne minijature”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...