Zahladilo u cijeloj zemlji: Ciklona Gregor otpuhala vrućinu

Nakon nekoliko iznimno vrućih dana, u kojima su padali i temperaturni rekordi za mjesec rujan, nedjelja je donijela osobito u kopnenim krajevima osjetni pad temperature zraka. Već su u subotu u unutrašnjosti izmjerene najviše dnevne temperature ispod 30°C.  One su se kretale od 23°C na sjeverozapadu unutrašnjosti do, i dalje za kraj druge dekade rujna vrlo visokih 29°C na istoku Slavonije, piše Crometeo.

U većem dijelu Dalmacije se i u subotu  zadržalo vruće, a u njenoj unutrašnjosti i vrlo vruće vrijeme.  Najtoplije je bilo u Kninu s najvišom dnevnom temperaturom od 35.7°C. U Dubrovniku i Pločama je izmjereno najviših 34°C, u Šibeniku 33°C, aerodromu Split 32°C, Senju i Splitu 31°C.  U većini mjesta na Jadranu je u subotu najviša dnevna temperatura imala vrijednosti od 28 do 30°C.

U noći na nedjelju i tijekom nedjelje  se preko naših krajeva brzo  premještao frontalni poremećaj, dok se na jugoistoku Europe stvorila ciklona. Uz kišu i pljuskove bilo je i grmljavine, i na Jadranu i u unutrašnjosti. Mjestimice ja pala i veća količina kiše, ali je u većini mjesta do jutra ipak palo manje od 10 litara kiše, a na većem dijelu sjevernog Jadrana je kiša i izostala.

Količine kiše veće od 10 mm (do 8 sati, podaci DHMZ-a): Gospić 42.8 mm,  Daruvar 33.7, Božava 33, Virovitica 28, Lipik 27, Hrvatska Kostajnica i Kutina 26, Pag 22, Slatina 17, Bilogora 14.5, Gorice-Nova Gradiška 13.9, Udbina 12, Zadar aerodrom 15.6, Zadar 11.8.

Iza fronte pritječe hladniji zrak pa su u odnosu na prethodne dane temperature osjetno pale. Tako je na Zavižanu u 14 sati tek 6°C, a jučerašnji maksimum je iznosio čak 19°C.  U nizinama unutrašnjosti se u 14 sati temperature kreću od 17 do 21 ili 22°C. Na Jadranu je toplije, ali više ne vruće. Rano nedjeljno popodne donosi temperature od 23 do 27°C.

Nakon prolaska fronte sa zapada brzo jača anticiklona, pa je već prijepodne počelo razvedravanje na sjeveru Jadrana koje se polako širi prema istoku i jugu, gdje još ima kiše. Zbog razlike u tlaku između anticiklone i ciklone nad Grčkom na Jadranu je zapuhala jaka i olujna bura.  Ipak nema zatvorenih dionica cesta i autocesta za sav promet. Vozi se samo uz ograničenje brzine i zabrane za pojedine skupine vozila.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...