Znate li obrisati guzicu ili to cijeli život radite pogrešno? Pripazite na tri najčešće pogreške

Ukoliko često imate infekcije urinarnog ili genitalnog trakta ili patite od hemoroida, razlog tome možda je taj što pogrešno koristite toaletni papir odnosno što vam je loša higijena ‘tamo dolje’.

Postoje neke pogreške kojih nismo svjesni, a činimo ih svakodnevno. No, te pogreške nisu niti malo bezazlene jer mogu uzrokovati infekcije i iritaciju. Evo o čemu se radi i kako ih možemo ispraviti.

Predugo sjedimo na školjki

Često se događa da nam za obavljanje velike nužde treba više vremena. Zbog toga dugo sjedimo na školjki i naprežemo se, a to je velika pogreška jer jer postoji opasnost od izazivanja hemoroida.

Ako imate problema s obavljanjem velike nužde, nemojte sjediti u iščekivanju nego ustanite i malo prošećite po stanu jer ćete tako brže natjerati probavni trakt da proradi.

Previše se brišemo

U ovom slučaju važi pravilo da je manje zapravo više. Toaletni papir iritira perianalnu kožu, a to često dovodi do svrbeža i upale. Dovoljno je obrisati se dva puta, a ako vam je potrebno više od toga, to znači da vjerojatno niste do kraja ispraznili probavni trakt. Uvijek upotrebljavajte mekani toaletni papir bez dodataka mirisa i boja jer oni manje iritiraju kožu.

Brisanje u pogrešnom smjeru

Mnoge žene nesvjesno prave ovu pogrešku nakon mokrenja i brišu se odostraga prema naprijed. Tako prenose bakterije s rektuma prema mokraćnom kanalu. Za razliku od muškaraca, kod žena je mokraćna cijev kratka, pa bakterije brže i lakše dopiru do mjehura te uzrokuju razne urinarne infekcije.

Zato se uvijek brišite od naprijed prema nazad.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...