Austrija prestala primati izbjeglice iz Slovenije

Austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner obavijestila je u nedjelju slovensku ministricu Vesnu Gjerkeš Žnidar da Austrija više ne može prihvaćati izbjeglice, te ocijenila neprihvatljivim da Hrvatska u Sloveniju upućuje nove migrante, objavilo je kasno sinoć slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Kako se navodi, austrijska ministrica je slovensku kolegicu u telefonskom razgovoru obavijestila da se Austrija suočava s velikim problemom u zbrinjavanju i smještaju izbjeglica, te da do daljnjeg prestaje s njihovim prihvaćanjem, ali pri tome nije navela koliko će ta obustava potrajati, javlja agencija STA.

U razgovoru je Mikl-Leitnber također navela kako je neprihvatljivo da Hrvatska prema Sloveniji upućuje nove izbjeglice koje Austrija ne može zbrinuti, navodi STA.

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova uz to je ponovilo da se susreće s prevelikim zahtjevima Hrvatske da prima 5.000 izbjeglica dnevno, iako ih Slovenija zbog premale propusnosti prema Austriji ne može prihvatiti u tom broju, o čemu je obavijestila i hrvatskog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića kojemu su danas ponovo poručili da je val izbjeglica potrebno držati pod kontrolom.

Slovenska je ministrica, kako se navodi, o toj situaciji upoznala hrvatskog kolegu, te ga pozvala da se s hrvatske strane surađuje i uvažava okvirni broj izbjeglica koje Slovenija može primati.

Unatoč tom upozorenju, hrvatska su tijela službeno obavijestila Sloveniju da će u ponedjeljak prema Sloveniji biti poslano do 1.800 izbjeglica.

“Naglašavamo da je slovenska policiju tu najavu odbila”, kažu u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova u izjavi za javnost.

Uz to, ocjenjuju takav postupak Hrvatske “krajnje neprihvatljivim”, te da bi se ona kao članica EU-a morala pridržavati europske regulative.

“Ovakvo ponašanje je neprihvatljivo, a očekujemo da ćemo isključivo zajedničkim snagama i suradnjom svih država koje se suočavaju s ovom krizom uspješno rješavati nastalu situaciju”, ističu u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova i dodaju da “jednostrani postupak” Hrvatske u sadašnjem izbjegličkom valu ne doprinosi tim naporima.

U priopćenju se također kaže da je na granici i u unutrašnjosti države potrebno osigurati prilike koje se mogu kontrolirati, te da će idućih sati donijeti mjere kojima će “učiniti sve za nadzor novonastale situacije”, o čemu će obavijestiti javnost.

Slovenska vlada u petak je donijela odluku kojom se omogućava da u slučaju kaotičnih razmjera na granici zbog izbjegličke krize policiji može pomagati vojska, logistikom, promatranjem, ali i sudjelovanjem u mješovitim patrolama s policijom na zelenoj granici, doduše bez policijskih ovlasti.
Žnidar je o situaciji na granici s Hrvatskom i migrantskoj krizi obavijestila i povjerenika EU-a za unutarnje poslove i migracije Dimitrisa Avramopulosa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...