Bitcoin sve bliži statusu pravog novca

Najviši sud Europske unije presudio je u četvrtak da virtualnu valutu bitcoin treba izuzeti iz poreza na dodanu vrijedenost (PDV), čime je napravljen važan korak prema definiranju te sporne kriptovalute kao novca.

Europski sud pravde priopćio je da nema razloga da se transakcije s bitcoinima tretiraju različito od transakcija s “valutama, novčanicama i novčićima”. Sud je donio odluku poslije žalbe jednog švedskog državljanina koji je želio osigurati usluge mjenjačnice za bitcoin i druge tradicionalne valute, uz argument da bi ta usluga trebala biti izuzeta iz PDV-a.

Regulatori u više zemlja su pokušavali definirati bitcoin koji je napravljen kao digitalan novac, ali je zbog velikih fluktuacija u vrijednosti tretiran više kao roba nego kao sredstvo plaćanja.

Odluka Europskog suda pravde dala je poticaj i naporima Velike Britanije da londonski City bude centar bitcoin trgovine, budući da su trgovci strahovali da bi oporezivanje od preko 20 posto moglo teško  ugroziti to tržište, piše Financial Times koji navodi da su britanske porezne vlasti ocijenile da bi trgovanje bitcoinima trebalo biti izuzeto od PDV-a.

Bitconi je od stvaranja 2009. postao popularan među fanatičnim ljubiteljima tehnologije, internet libertarijancima i avanturistima među investitorima, pošto ta valuta omogućava neposredne transakcije, plaćanje robe i usluga i razmjenu novca bez banaka i kreditnih kartica. Iz istog razloga su i kriminalci počeli koristiti bitcoine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...