Blagdan Svetog Šimuna misom uveličao nadbiskup Puljić

Zajedničko misno slavlje u sklopu blagdana Svetog Šimuna, jednog od zaštitnika Zadra, predvodio je jučer nadbiskup zadarski mons. Želimir Puljić. U crkvi koja nosi ime po tom svecu okupio se brojan kršćanski puk koji je još jednom pokazao sedam stoljeća dugu vjernost zaštitniku malenih i čuvaru svetog hrama.

Iskazujemo poštovanje Šimunu koji je na svojim rukama držao sveto Isusovo Tijelo. Svetkovina sv. Šime doziva kako su se u trenutku prikazanja u hramu susreli Stari i Novi zavjet, prošlost i budućnost, u osobi starca Šimuna i djeteta Isusa. Mi smo privilegirani što je u našoj sredini tijelo proroka koji je dočekao Svetu Obitelj u hramu te Isusa nazvao svjetlom na prosvjetljenje naroda. Papa Franjo je na bdjenju uoči sinode rekao da je obitelj svjetlo u tami ovog svijeta, mjesto gdje učimo prepoznati Božji plan za svoj život, prostor u kojem učimo iskoračiti iz sebe i prihvatiti drugoga, oprostiti i primiti oproštenje. Obitelj je mjesto svetosti gdje učimo izlaziti iz sebe kako bismo priskočili u pomoć drugima. Bog nije stvorio ljudsko biće da živi u žalosti i osamljenosti, već da svoju sreću i put dijeli s drugom osobom koja ga nadopunjava, rekao je na jučerašnjoj misi nadbiskup Puljić.

Neka Isus koji je svojim rođenjem posvetio sve obitelji, pomogne očevima i majkama biti vjerni u ljubavi i gorljivi u djelima dobrotvornosti. Preko tebe, dragi naš Pokrovitelju, upućujemo Isusu molitve i za našu domovinu. Neka On, koji je otkupio svijet i čovjeku povjerio zemlju da njome upravlja, blagoslovi stanovnike naše zemlje. Neka blagoslovi sve koji vode brigu o njoj, kako bi se ostvarivalo duhovno i materijalno blagostanje u prijateljstvu, bratstvu i ljubavi te Lijepu našu očuvao od opasnosti, kazao je Puljić uputivši molitvu Svetom Šimunu.

Puljić je u sklopu Blagdana podsjetio i na obilježavanje Dana neovisnosti, zahvalivši se na postojanju Hrvatske Gospi i svetome Šimunu, a podsjetio je i na to da je na jučerašnji dan, 1075. godine, okrunjen kralj Zvonimir koji je prisegnuo pred papinim izaslanikom Gebizonom, što je, kako je Puljić naglasio, samo potvrda dugovječne vjernosti Hrvata Bogu, Crkvi i papi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...