British American Tobacco preuzeo TDR

Dovršeno je preuzimanje Tvornice duhana Rovinj od strane multinacionalne kompanije British American Tobacco kojom ta firma želi osnažiti svoju prisutnost u ovom dijelu Europe. Jučer je tako konačno realiziran ugovor potpisan 30. svibnja u Londonu na koji su svoj potpis stavili predsjednik Uprave TDR-a Mato Zadro i predstavnici kompanije British American Tobacco.

BAT je ovom akvizicijom preuzeo i Istragrafiku, Hrvatske duhane, maloprodajne lance iNovine i Opresu, te udio “Rovinja” u Tisku. Prema ugovoru novi se vlasnik obvezao zadržati proizvodnju u Kanfanaru najmanje pet godina od trenutka preuzimanja.

Ono što ipak nije jasno cifra za koju je kupoprodaja obavljena. Adris navodi kako je British American Tobacco TDR kupio za 505 milijuna eura, dok iz Londona stižu vijesti da je akvizicija napravljena za cifru od 550 milijuna. Tko je napravio tipfeler, i radi li se uopće greški te vrste.

Ushićen sam što smo napokon završili s ovim iznimno zahtjevnim dogovorom. Ovo je uzbudljiva akvizicija za British American Tobacco. Pruža nam izravnu konkurentnost na tri ključna tržišta Hrvatske, Bosne i Srbije i stvara održivu platformu s koje naš biznis može rasti diljem Centralne Europe, izjavio je povodom kupnje Naresh Sethi, BAT-ov direktor za Zapadnu Europu.

British American Tobacco je drugi po veličini svjetski proizvođač duhanskih proizvoda, prisutan na 200 tržišta, a najzastupljeniji na njih 60. S preko dvjesto brendova (pet globalnih) BAT će sigurno ostaviti snažan dojam u ovom dijelu Europe, u čemu će mu sigurno pomoći brendovi TDR-a, znanje stručnjaka iz Rovinja te jedna od tehnološki najsuvremenijih tvornica u regiji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...