Četiri bitne stvari kod mršavljenja

Donijeli ste odluku konačno stati na kraj višku kilograma, a taj je proces ponekad prava bitka. Čini se da što god učinite ne daje željene rezultate. Mnoštvo informacija kako o prehrani, tako i o načinima vježbanja često znaju biti više zbunjujuće nego od pomoći, stoga obratite pažnju na sljedeće četiri stavke koje vam zaista mogu biti od koristi na putu do željene težine i tjelesnog izgleda:

1. Dižite utege
Dizanje utega učinit će me ogromnom- većina žena zazire od utega u strahu od “bilderskog” izgleda i nabijanja velike mišićne mase, i potpuno su u krivu!
Što više mišićnog tkiva, to je i metabolizam brži. Ne samo da će vas vježbanje s opterećenjem učiniti snažnima i zategnutima, već će utjecati i na rad hormona, što dovodi do stanja u kojem tijelo sagorijeva mast dugo nakon što ste završili s tjelovježbom.

2. Jedite više proteina
Ako ste do sad prilikom mršavljenja bili koncentrirani na brojanje unesenih kalorija, vrijeme je da svoj fokus prebacite na proteine.
Namirnice s visokim udjelom proteina vašem tijelu čine dobro jer se pri procesima probave i metaboliranja proteina sagorijeva i više kalorija.
Uzimanje adekvatne količine proteina pomaže pri oporavku mišića nakon vježbanja, kao i na zadržavanju mišićne mase koja se često gubi prilikom niskokaloričnih i niskoproteinskih djeta.

3. Spavajte dovoljno
Spavanje i odmor jednako su bitni kao i vježbanje. Prilikom nedovoljne količine sna, homeostaza u organizmu je poremećena, što se negativno odražava i na metabolizam. Nedostatak sna čini vas umornim i bezvoljnim, što često dovodi do preskakanja vježbanja.
Sedam do devet sat sna dovoljno je za potpuni oporavak organizma.

4. Pijte dovoljno vode
Hidratacija je vrlo bitna kad se radi o metaboličkim funkcijama. Studije pokazuju kako ljudi koji piju 8-12 čaša vode dnevno sagorijevaju više masti od onih koji konzumiraju samo 4 čaše.
Žeđ se često zna zamaskirati u glad, što dovodi do nepotrebnog unosa kalorija, što se unosom dovoljne količine vode lako može izbjeći.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...