Ciklona Kristijan potopila Dalmaciju: Lokalno palo i preko 100 mm kiše

Najavljena ciklona stigla je tijekom subote do Jadrana, i upravo Dalmaciii donijela najkišovitije vrijeme. Prognoze vrlo obilnih oborina su se ostvarile, jer je kiša gotovo bez prestanka padala veći dio subote, te je nastavila padati i u noći na nedjelju. Dok je na sjevernom Jadranu puhala jaka bura s olujnim udarima, podno Velebita i orkanskim, u Dalmaciji su bili zastupljeni svi smjerovi vjetra, od juga i bure do lebića i oštrijade, javlja Dalmacija News.

Prema podacima mreže Pljusak.com, do 1 sat iza ponoći najviše kiše palo je na postaji Omiš-Zakučac: 135 litara po kvadratnom metru. Vrgoračko područje je dobilo oko 120 litara, Kaštel Gomilica 115, a Trogir oko 100 litara. Sve nabrojene lokacije primile su više kiše u jedan dan nego što prosječno padne u cijelom mjesecu.

Službena meterološka postaja DHMZ-a Split Marjan, također je u samo 24 sata primila više oborina od prosjeka za cijeli listopad koji iznosi 77.7 mm. Brojne su postaje na kojima je palo od 50 do 100 litara kiše, a gotovo da i nema mjerne postaje u Dalmaciji na kojoj je palo manje od 20 litara. Spomenute velike količine oborina koje su pale u relativno kratko vrijeme, lokalno su donijele bujice, a brojna su vatrogasna društva stavljena u stanje pripravnosti.

Zbog bure sjever Dalmacije je bio za oko 5 stupnjeva hladniji od juga, a najhladnije je bilo na kninskom području na kojem su temperature padale do 11 stupnjeva Celzijevih.

I nedjelja će proteći u znaku nestabilnog vremena, iako kiša neće biti tako obilna kao u subotu. U ponedjeljak i utorak očekuje nas dobrodošlo smirivanje vremena s dosta sunca, no već od srijede stižu ove obilne kiše.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...