Dok se “veliki” tuku, mali potiho “sklapaju” međusobne dogovore

Zadnjih nekoliko dana naša je izborna jedinica uzavrela juha sa svakojakim začinima i njihovim spojevima. I dok svi znaju da su HDZ i SDP oni komadi mesa koji će na kraju dominirati okusom (HDZ ipak kao malo veći komad), papar i sol međusobno sklapaju tihe dogovore o mogućnostima osvajanja onih neizvjesnih par mjesta u parlamentu. Ti manji sastojci, barem u IX. predizbornoj jedinici su ponajprije MOST s nezavisnim kandidatom Stipom Petrinom i Živi zid u koji su nedavno stali i kandidati Akcije mladih.

Pasivnu politiku koju je svojevremeno propagirao Vladko Maček, a koja se da sažeti u njegovom zapisu Radićevih riječi “Kad se veliki tuku, malima je mjesto pod stolom”, očito nitko nije odlučio pratiti, što je uzrokovali toliku zavrzlamu da u pripremi ove kolumne ni ja više nisam znao ‘ko tu koga i zašto.

Izgleda kako su se “mali” (MOST i Živi zid) u ovome slučaju borili oko toga kome će pripasti “najmanji”, ali najglasniji na zadarskom području – Akcija mladih. Realno, radi se tu o borbi za jednu marginalnu stranku, sasvim nebitnu na državnoj sceni čiji članovi sa zadarskog područja, pa ni oni najistaknutiji (Pupić Bakrač i Rubeša), neće nikada ući u Hrvatski Sabor. Pa ni tad. No, zašto se onda boriti oko njih?

Jednom riječju publicitet: loša reklama je bolja od nikakve reklame, a barem takve Akcija mladih u Zadru ima na pretek. Glavni cilj MOST-a i Živog zida je bilo u Zadru dobiti nekoga tko je protiv HDZ-a, kao vodeće stranke u gradu i šire, budući da njihove stranačke (ne u slučaju MOST-a koji je platforma nezavisnih kandidata) odabranike ne zna praktički nitko. Dobivši za sebe nekoga tko je protiv HDZ-a Živi zid je u ovom slučaju dobio mogućnost okupiti sve neistomišljenike te stranke pod svoju kapu. U slučaju da uspiju prožvakati Sinčićev fašistoidan nastup i metode.

MOST je, sa Stipom Petrinom na čelu u IX. izbornoj jedinici, ovdje naizgled izvisio, ali gubitak Akcije mladih može se okrenuti u veliki dobitak, ako Petrina s ostalim kandidatima odluči borbu za glasove birača jednakom žestinom usmjeriti i protiv Živog zida, kao što je bilo planirano raditi protiv HDZ-a i SDP-a. Dovoljno je samo iskoristiti svaki eksces koji Akcija mladih napravi (a potencijalno bi ih mogli raditi podosta) u svoju korist, jer činjenica je da Zadar, kao jedna izrazito konzervativna sredina, šutljivim odobravanjem preferira kulturno vođenje predizborne utrke, a to na izborima i nagrađuje.

No, što ako Akcija mladih nije odbila Stipu Petrinu, Božu Petrova i MOST, već su oni odbili njih, shvativši da su razlike među njima prevelike i da je bilo kakva vrsta koalicije s njim pucanj u mraku koji može završiti ili punim pogotkom ili političkim samoubojstvom? Ova teorija također nije sasvim nemoguća.

Stipe Petrina pokušao je nešto dogovoriti s Akcijom mladih, imao jednu zajedničku izjavu, a i Akcija mladih potvrdila je kako im je pristupio MOST. Ipak, Pupić Bakrač rekao je kako su upravo oni odbili platformu Bože Petrova, vođe MOST-a, pod izlikom koja glasi “što ako oni na kraju završe s HDZ-om”, prihvativši ponudu Živog zida kao jasnog drugog izbora.

Izglednije je zapravo da je Petrov pustio Petrini pregovaranje, sačuvavši svoje mišljenje i odluku do samoga kraja kada je odlučio da je Akcija mladih prevelik rizik koji MOST ne treba poduzimati dok je god Petrina, poprilično popularan političar na razini cijele izborne jedinice, i dalje u njegovom taboru.

Čekanje zadnjeg časa da se raskinu pregovori potencijalno je bilo plodonosno u tom smislu da je Akcija mladih skoro ostala “na suhom”, odnosno bez ikakve koalicije za nastup na izborima. Srećom tu se našao Živi zid bez pravih predstavnika što dokazuje činjenica da je Rubeša postao nositelj njihove liste u IX. izbornoj jedinici. Pupić Bakrač je zadnji jer, eto, lista se morala popuniti, a njemu se baš i ne ide iz Zadra.

Da, Sinčić je na predsjedničkim izborima osvojio čak 15.21% glasova u IX. izbornoj jedinici, ali čisto zbog karizme nevinog djeteta/fašističkog vođe koju je prodavao. Sada je bitna karizma koju će prodati Rubeša, strašno nekarizmatična osoba, ali s već izgrađenom reputacijom i imenom koje je u Zadru, htjeli neki to ili ne, izrazito zvučno.

Koji sukob u IX. izbornoj jedinici sada trebamo pratiti? HDZ-a i SDP-a? Ne. Oni će se bratski podijeliti za glasove što je već odavno izvjesno. Bitan je dvoboj Petrine i Rubeše (kojemu će sigurno pomagati stariji mentor Pupić Bakrač) za onih nekoliko neizvjesnih mjesta koja vode u taj slatki, slatki Sabor.

Tko će u njemu pobijediti? Teško je sada reći, ali da kladionice primaju oklade moj bi novac išao Petrini. Više iskustva, jača mašinerija, izgrađenija karizma, bolja reputacija, planovi i retorika koji nisu regionalno ograničeni su na njegovoj strani. Rubeša ima… dobru kostimografiju?

U svakom slučaju bit će to zanimljiv okršaj koji će valjati popratiti, analizirati, vagati i ocjenjivati i okršaj koji možda neće biti presudan za cijele izbore, ali će barem pokazati kako Zadar diše i što na političkoj areni očekivati od našega grada u godinama koje su pred nama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...