“Domoljubna” u Obrovcu: Zbog nesposobne Vlade Obrovčani razmišljaju o odlasku

Jučer je održan skup Domoljubne koalicije na čelu s HDZ-om u Obrovcu gdje je predstavljen program i ideje te koalicije stranaka simpatizerima i okupljenim građanima.

Od Oluje naovamo i u Obrovcu i u svim ratom pogođenim područjima naše županije borili smo se vratiti život i ponuditi perspektivu svim žiteljima. Vrijedno radeći, obnavljajući i gradeći, ovaj je naš kraj dokazao da hoće zna i može podići iz pepela svoje rodno mjesto i osigurati djeci bezbrižan i ponosan život na svojoj djedovini. Zadnje četiri godine sav taj trud postao je upitan i sve se više razmišlja o novim odlascima. Nećemo to dozvoliti, rekao je kandidat na listi Domoljubne koalicije za IX. izbornu jedinicu, Božidar Kalmeta.

Kalmeta je podsjetio na državne potpore kojima su građeni vrtići i škole, kulturni i sportski sadržaji, poticana poljoprivredna proizvodnja koja je zadarski kraj napokon vratila na put uspjeha istaknuvši kako danas, nakon četiri godine trenutne Vlade, Hrvatska i širi zadarski kraj gledaju statistike koje govore o odlasku građana Hrvatske u strane zemlje.

Zadar i zadarski kraj ima sve preduvjete za uspjeh i to je nekom svih posljednjih godina smetalo. Smetala im je luka u Gaženici, smetao im je razvoj zadarske zračne luke, smetala su im čak i kulturna događanja, a da ne govorimo o bolnici. Zato su se uprli od Zadra napraviti ispostavu i na svaki način pokušali ukinuti Zadru status regionalnog središta, a žiteljima Zadarske županije oduzeti carinske i porezne uprave, zavode za zdravstveno i mirovinsko osiguranje i sve ostale državne institucije. Ukinuli su i sredstva županijskoj upravi za ceste i županijskoj lučkoj upravi za izgradnju i održavanje prometne infrastrukture i ostavili našim gradovima i općinama da iz svojih proračuna krpaju njihove rupe. Sjeća li se itko zadnje investicije Hrvatskih cesta u Zadarskoj županiji, pitao je okupljene Kalmeta i pozvao građane da ne nasjednu na podjele mi ili oni nego da nastave zajedništvom graditi jaki Obrovac, Zadar i jaku Zadarsku županiju.

Stipe Zrilić, zadarski župan, podsjetio je kako je aktualna vlast izbjegavala našu županiju, osim kada se trebalo promovirati.

Na sve načine su željeli centralizirati državu iako je to suprotno trendovima europske unije. Osim toga, uzeli su velike prihode svim jedinicama lokalne samouprave i županijama, a zauzvrat dali i daju dodatne poslove. Ali usprkos tome i zahvaljujući aktivnosti naših načelnika, pročelnika, gospodarstvenika i udruga stanje gospodarstva naše županije je bolje nego u državi što je danas u Zadru javno priznao i ministar rada Mirando Mrsić. U Zadarskoj županiji BDP raste dok je u ovom razdoblju zabilježena 51 tisuća zaposlenih što je više od najuspješnije 2008. godine, prije ove gospodarske krize. To nije nastalo zahvaljujući njima nego zahvaljujući nama koji živimo ovdje na ovim prostorima, zaključio je župan Zrilić i poslao poruku mladima da ne odlaze nego da uzmu sudbinu Hrvatske u svoje ruke.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...