Elon Musk: “Moramo napustiti planet što je moguće prije!”

Zapravo i nije novost da Elon Musk tvrdi kako je vrijeme da ljudska rasa potraži alternativni dom, jer po svemu sudeći Zemlja, baš zahvaljujući ljudima, neće izdržati zauvijek. Uostalom, Elon Musk je sa svojim Space X programom otvorio pravu malu “svemirsku (r)evoluciju”, u namjeri da “preseli” na Mars. Iako još uvijek nitko ne zna kakvi su uvjeti na “crvenom planetu”, Musk je odlučan u namjeri da postane jedan od prvih “osvajača Marsa”. Uložio je ogromna sredstva, dobio blagoslov NASA-e i zaista izgleda da mu se poprilično žuri kako bi svoj naum proveo u djelo. Objektivno je pitanje zbog čega Musk toliko “napinje”, a dio odgovora možda je stigao u tekstu naslovljenom “Zašto (i kako) Space X želi kolonizirati Mars”, koji je objavljen na blogu poznatog Tima Urbana, prenosi Zimo.

Urban tvrdi kako je dugo razgovarao s Muskom o ovoj temi i dio tih svojih razgovora objavio je u poprilično opširnom i detaljnom tekstu. Poanta priče je u činjenici da Musk smatra kako je samo pitanje vremena kada će nas pogoditi “Apokalipsa”, stoga je uvjeren kako je krajnje vrijeme da pronađemo alternativu što je u njegovom slučaju Mars. Muskovo je objašnjenje jednostavno, ali i radikalno, on tvrdi kako nas sigurno očekuje kataklizma, samo se ne zna u kojem obliku će stići i kako jednostavno nemamo vremena za čekanje. I nije u pitanju kolonizacija Marsa samo zato da bi se Musk mogao pohvaliti takvim dostignućem, nego nasušna potreba za alternativom u slučaju “sudnjeg dana”, navodi na svojem blogu Urban. On dodaje i poprilično slikovit opis kako je zapravo Musk zamislio odnose Zemlja – Mars.

Prema njegovom pisanju, Mars bi u ovom slučaju bio “backup tvrdi disk na koji ćemo kopirati najvažnije dokumente”. Razlog? Svjesni smo da naš primarni tvrdi disk, u ovom slučaju Zemlja, ima problema, stalno javlja greške i pitanje je vremena kada će otkazati poslušnost, pa dokumente od životne važnosti moramo imati na još jednoj lokaciji, što je dakako u Muskovom slučaju – Mars. Jer, Musk je, tvrdi dalje Urban, u jednom od razgovora spomenuo kako je Zemlja do sada prošla “pet masovnih izumiranja” i kako će “sigurno takvih stvari biti opet u budućnosti”, zato namjerava “odvesti ekipu na Mars” a sve s razlogom da se pripremi teren, infrastruktura i sve ono što je potrebno da bismo kao ljudi preživjeli. Jedino još nitko nije definirao koliko će (ne)sretnika uspjeti preživjeti “na backup disku”…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...