Etikete s popisom aditiva u hrani smo savladali, a što je s brojevima?

Što se sve nalazi u hrani koju svakodnevno skupo plaćamo, otkriti nije jednostavno, ako ne poznajemo šifrirani svijet aditiva, koji su, sukladno pozivitnim zakonima većine europskih zemalja, ipak označeni na proizvodima. Odlazak na tržnicu, bez obzira na tvrdnje prodavača, također nisu garancija da ćemo kupiti proizvode koji nisu dodatno obrađivani. U trgovinama i supermarketima ti isti su označeni posebnim brojevima, koji kupcu poručuju što kupuje, ali vodiča za njihovo pravo značenje nema.

Svakome kome je stalo do zdrave prehrane, koja je doista bitna za zdravlje, ove će brojeve upamtiti, proučiti, pa drugi puta kada krene u trgovinu, izdvojiti nešto vremena i zaobići one koji u sebi drže otrove s kojima ne biste čistili ni wc školjku u kupaonici.

1. Umjetna gnojiva

Ukoliko voće ima četveroznamenkastu brojčanu oznaku koja počinje sa 3 ili 4, velika je vjerojatnost kako su pri uzgoju korištena umjetna gnojiva. Ovakvo voće proizvedeno je sukladno standardima iz prošlog stoljeća i najbolje ga je zaobići.

2. Genetički modificirano

Genetički modificirano voće lako ćete prepoznati jer ono na sebi nosi peteroznamenkastu oznaku koja započinje sa brojem 8. Ukoliko niste poklonik genetički modificirane hrane ili imate dvojbe o dugoročnom učinku takve proizvodnje na okoliš takvu jabuku, bananu ili naranču izbjegavajte. Ukoliko podržavate genetičko modificiranje i smatrate kako je ono korisno i nije štetno, onda svoje novce poklonite proizvođaću koji nosi broj 8 na svim plodovima.

3. Organski uzgojena voćka

Brojka 9 na peteroznamenkastoj brojčanoj oznaci sugerira kako je plod nastao u organskom uzgoju, na tradicionalan način, bez pesticida i umjetnih gnojiva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...