TURSKA ČUVARICA GRANICE

Europska komisija razradila plan za zaustavljanje priljeva izbjeglica u Europu

Arhiva, ilustracija
Tamni način

Europska komisija je razradila akcijski plan s Turskom kako bi se zaustavio priljev izbjeglica u Europu, pišu njemačke novine, pozivajući se na izvore u Komisiji i njemačkoj vladi u nedjelju.

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung navodi da će prema tom planu Turska morati bolje štititi svoju granicu s Grčkom. To znači da će turske i grčke službe koje kontroliraju granicu na moru trebati zajedno patrolirati istočnim dijelom Egejskog mora a akciju će koordinirati Frontex, te vraćati sve izbjeglice natrag u Tursku.

Šest novih izbjegličkih kampova, koji će moći primiti do dva milijuna ljudi, bit će podignuto u Turskoj, uz djelomično financiranje EU-a.

Članice EU-a, po tom planu, obvezat će se na primanje dijela izbjeglica kako bi se do pola milijuna ljudi moglo premjestiti u Europu, a da pritom ne moraju plaćati krijumčarima ili kretati na opasna putovanja Sredozemljem, pišu novine.

Također navode da je taj plan dogovoren prošlog tjedna te da se predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker oko toga savjetovao s njemačkom kancelarkomAngelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan trebao bi se sastati u ponedjeljak s Junckerom.
Glasnogovornik Europske komisije rekao je da je sastanak posvećen načinima “jačanja suradnje kako bi se zajednički pozabavili izbjegličkom krizom”.

Ostavi komentar koristeći Facebook

Tagovi:


 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar