General Ante Gotovina dobio je povelju počasnog građanina grada Zagreba

General – pukovniku u mirovini Anti Gotovini u srijedu navečer je u palači Dverce zagrebački gradonačelnik Milan Bandić svečano predao Povelju počasnog građanina grada Zagreba, za izniman doprinos uspostavi teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske, a Gotovina je zahvalivši, istaknuo kako je to priznanje jednom vremenu i njegovim ljudima, hrvatskim braniteljima.

“Čast koju ste mi iskazali imenovanjem za počasnog građanina našeg glavnoga grada je priznanje jednom vremenu i njegovim ljudima, hrvatskim braniteljima, na čemu vam od srca zahvaljujem”, rekao je obrativši se na svečanosti nazočnima, među kojima su bili i hrvatski generali. “Mnogi koji su dali žrtvu, ovo vrijeme nisu dočekali”, kazao je i istaknuo da je Domovinski rat temelj hrvatske državnosti.

Gotovina ponovio kako vidi budućnost zemlje

“Danas slobodno odlučujemo o budućnosti našeg društva i naše zemlje… Hrvatski narod je odabrao demokraciju. Demokracija je privilegija i odgovornost. Imati jednaka prava znači imati jednake obveze prema državi koja omogućuje uživati slobodu i sigurnost. Naša je misija danas gospodarsko pozicioniranje Hrvatske u europskoj zajednici i briga o socijalnoj pravdi. Vjerujem u budućnost, u zajedništvo i sposobnost našeg naroda koji će znati odgovoriti na sve izazove koji su pred nama. Hvala vam”, poručio je Ante Gotovina.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor je Gotovini na svečanosti uručio lovorov vijenac i istaknuo kako mu je čast da je u ovom sazivu Gradske skupštine generalu Gotovini dodijeljena Povelja počasnog građanina.

Zaključak o proglašenju generala Gotovine počanim građaninom Grada Zagreba donijela je 10. rujna 2015. zagrebačka Gradska skupština, na inicijativu gradonačelnika Milana Bandića.

Nije želio puno reći o nadolazećim izborima

Nakon svečanosti, novinari su pitali generala za koga će glasati. “U demokraciji je to osobno”, odgovorio je Gotovina.

U izjavi novinarima, gradonačelnik Bandić je rekao kako mu je čast što je mogao Gotovini, istinskom heroju Domovinskog rata, predati Povelju počasnog građanina te je podsjetio da je prije dva mjeseca tu počast dobio i general Mladen Markač.

Bandić je najavio da je Grad Zagreb dao prostor Hrvatskom generalskom zboru, “najljepšu zgradu na Gornjem gradu da se uredi”. “Kada  već nisu proglašeni hrvatskim herojima neka imaju ovdje, gdje su glavne institucije države i grada Zagreba, svoj prostor. I na taj simboličan način im trebamo reći gdje oni trebaju stvarno pripadati i u miru,”, istaknuo je Bandić. Rekao je da će Generalski zbor biti u jednoj vili na Gornjem gradu, ali nije precizirao kojoj.  Najavio je i gradnju dvaju spomenika – prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, te domovini.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...