“HDZ ima dobru prednost, ali nedovoljnu za sastavljanje stabilne vlade!”

Ekskluzivna RTL anketa objavljena u ponedjeljak u RTL-u Danas pokazala je da je tri tjedna prije izbora HDZ-ova Domoljubna koalicija u prednosti pred SDP-ovom koalicijom Hrvatska raste u VI. i VII. izbornoj jedinici, piše RTL.

U Saboru je nakon istraživanja u osam izbornih jedinica popunjeno 112 mjesta – HDZ vodi sa 52, SDP ima 48, HDSSB, MOST i IDS imaju po tri te Živi zid, Uspješna Hrvatska i Milan Bandić 365 po jedan mandat.

Rezultate ankete u RTL Direktu su analizirali s RTL-ovim izbornim analitičarimaBožom Skokom i Krešimirom Macanom.

Hoće li ovo biti najneizvjesniji izbori dosad?

Macan: “Ako imate najgledaniji reality show na vašoj televiziji, ovo će definitivno biti drugi najgledaniji reality ove jeseni. Bit će neizvjesno do kraja. HDZ ima prednost koju uspješno zadržava. Mi kažemo da su izjednačeni, ali vidite da HDZ vodi u obje te jedinice”.

Razlika je četiri mandata, ako tako ostane, hoće li to biti dovoljno za sastaviti vladu?

Skoko: “Još je rano govoriti o zbirnim, konačnim podacima budući da tek kreće službena kampanja. Ovo je dobra prednost, ali nedovoljna za sastaviti stabilnu vladu. I jedan i drugi akter moraju razmišljati s kime bi od malih stranaka koalirali jer izbor se sužava. Tko s kime može, kako i po kojoj cijeni – vidjet ćemo”.

Dakle HDZ-ova koalicija po našem istraživanju ima mandat više nego 2007., kada je u tih osam jedinica osvojila 51 mandat i uvjerljivo više nego 2011. kada je osvojili svega 36 mandata. SDP pak u ovih osam jedinica ima 6 mandata više nego 2007. kada su izgubili izbore sa 42 mandata, ali i 15 mandata manje nego 2011. kada su premoćno pobijedili.

Zanimljivo je da je 2007. bilo mnogo više mandata sa ostalih izbornih lista, čak 19 bitno manje 2011, kada su ostle stranke i liste osvojile 13 mandata , vrlo slično današnjem stanju od 12 mandata.

E sad ova usporedba bi dala naslutiti da SDP stoji mnogo bolje nego 2007. kad je za dlaku izgubio izbore, je li to baš tako?

Macan: “Stoje otprilike isto. Čak možda i HDZ u bolje stoji. Ali ovdje je efekt koalicije. To što su HDZ i SDP okupili široke koalicije, pokupili su sve što je bitno. To nosi mandate”.

Skoko: “Mora se reći da je HDZ odradio veliki posao, jer su se vratili na jače pozicije nego 2007. godine. To je dobro odrađen posao i za Karamarka, i za Brkića i za ostale iz HDZ-a. Međutim, ako žele stvoriti čvrstu vladu, morat će se još jače potruditi na terenu. Ni HDZ ni SDP nisu uspjeli aktivirati mlade ljude, relativno mali broj ljudi do 30 godina želi uopće glasovati”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...