“I HDZ-ov i SDP-ov program vrlo su slični, liste lijepih želja!”

Mjesec dana prije izbora, SDP objavljuje program kojim traži novi mandate. Po čemu se gospodarski dio razlikuje od HDZ-ova i gdje su u programima nestali bolni rezovi te doline suza, u Otvorenom HRT-a raspravljali su Ivana Maletić (HDZ), Branko Grčić (SDP), makroekonomistica Marijana Ivanov i Ratko Bošković, ekonomski analitičar Jutarnjeg lista.

Branko Grčić na početku emisije ispravio je zabunu oko prošlotjednog izračunavanja 2% PDV-a.

– Gdje ćete smanjiti rashodnu stranu proračuna – upitao je Grčić potom Ivanu Maletić pozivajući se na program koji je pročitao na portalu Domoljubne koalicije i u kojem se navodno spominju radikalno smanjenje prihodne strane proračuna najavljenim smanjenjem PDV-a.

– To smanjenje će se dogoditi kao set mjera koje idu na povećanje gospodarske aktivnosti u Hrvatskoj – odgovorila je Ivana Maletić i dodala: ‘Tada ćemo krenuti na smanjenje poreznog opterećenja. Oko četrdeset milijuna kuna u proračunu iznosit će trošak mjere od 1000 eura po djetetu’.

– Jedan i drugi program su prije svega lista lijepih želja i oni su meni vrlo slični – ustvrdila je ekonomistica Marijana Ivanov. Smatra da je glasačka mašinerija u Hrvatskoj sklona populizmu i zato programi djeluju slično. Također smatra da prostora za toliko smanjenje PDV-a koje najavljuje HDZ u drugoj godini mandata, trenutno jednostavno nema.

– Naš tekući gospodarski rast također zabrinjava. On je posljedica turističkog uspjeha i jeftine nafte, ali skeptična sam u nastavak rasta – rekla je Marijana Ivanov.

Ratko Bošković smatra da u krizi nestaje tipična distinkcija između desnice i ljevice.

– Ova kriza koja je nastala zbog financijske panike, rastrojila je potpuno društveni poredak i poremetila vrijednosti – rekao je Bošković i istaknuo kako tako imate dva programa u kojima imate sve.

Pogledajte cijelu emisiju

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...