Japanski zaljubljenici u hrvatski folklor dolaze u Petrčane

U organizaciji NPO Japansko-hrvatskog društva razmjene JCEA i Počasnog konzulata Republike Hrvatske u Japanu u Osaki, kao i gđe Jelene Yamasaki i turističke agencije Goyatours, u posjeti Hrvatskoj nalaze se seniori folklorne skupine JFL – “Japan Folklore Lovers” s ciljem boljeg upoznavanja s hrvatskom kulturom i običajima te željom da nauče nove hrvatske plesne korake.

JFL seniori već 40 godina iskreno vole i njeguju hrvatski folklor, iako ponekad plešu i plesove ostalih europskih zemalja.

Hrvatski folklor im je prvi približio pionir japanskog folklora, Hironobu Senzaki, koji ih je prije 40 godina podučio pjesmi i plesu “Kiša pada, neven vene”. Od tada pa sve do danas pjevaju i plešu plesove Hrvatskog Zagorja, Međimurja te poneki posavski ples.

No, budući da dolaze iz raznih krajeva Japana i nemaju priliku okupiti se više od nekoliko puta godišnje, odlučili su prihvatiti prijedlog gđe Jelene Yamasaki i naučiti više o našim plesovima kroz posjet i druženje s folklornim društvima u Hrvatskoj.

Putovanje je počelo 22. listopada u Zagrebu susretom sa svjetski poznatim i priznatim ansamblom Lado, koji je 2015.-e godine bio na turneji u Japanu, a članovi JFL-a su pratili baš svaki njihov koncert od sjevera do juga Japana. Susret s članovima ansambla Lado i promatranje njihove probe u Zagrebu za članove JFL-a bilo je neprocjenjivo i vrlo dirljivo iskustvo.

Također, nove plesne korake iz Zagorja, Istre i Međimurja naučili su i na zajedničkoj probi s Folklornim ansamblom “Kolo” i njihovim voditeljem Vladimirom Kurajom, a u Zadru će ih plesne korake zadarske regije naučiti KUD “Zadarski tanac”.

Sutra, 27. listopada u 14:30 sati JFL će nakon ručka pripravljenog od poznate zadarske crne tune svojim domaćinima u “Kraljevskim Vinogradima” u Petrčanima zaplesati nekoliko hrvatskih, ali i japanskih plesova.

Nakon Zadra JFL nastavlja s konstruktivnim druženjem sa KUDŽ “Filip Dević” u Splitu. Posjetom Dubrovniku završava njihova hrvatska turneja, kad odlaze natrag u Japan podučiti nove generacije svježe naučenim plesnim koracima hrvatskog folklora.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...