Lova do krova: Apple ostvario najveći godišnji profit u povijesti!

Apple je objavio rezultate za posljednji kvartal koji je završio u rujnu te je ova kompanija, u skladu s očekivanjima, ponovno zabilježila povećanu prodaju pametnih telefona te rast prihoda i profita. U ovom tromjesečnom razdoblju Apple je prodao 48.04 milijuna telefona, što je više od 39,27 koliko je prodano u istom razdoblju prošle godine, no ipak je nešto manje u odnosu na predviđanja analitičara s The Wall Streeta koji su očekivali 48,72 milijuna prodanih telefona. Tijekom ovog razdoblja prihodi su porasli 22 posto na 51,50 milijardi dolara, dok je profit porastao s 8,47 milijardi koliko je ostvareno u posljednjem fiskalnom kvartalu prošle godine na čak 11,12 milijardi koliko je ostvareno u istom razdoblju ove godine.

Ovakvu zaradu Apple je ostvario na krilima odlične prodaje svojih telefona koji su zaslužni za skoro 63 posto cjelokupnog prihoda. Posebno se naglašava odlična prodaja u Kini te činjenica da je Apple privukao i veliki broj dosadašnjih korisnika Androida – oko trideset posto kupaca novih modela iPhonea ranije je koristilo telefone koje je pokretao Googleov operativni sustav. Apple je do sada oborio sve prodajne rekorde s novim modelima iPhonea, a na Business Insideru naglašavaju kako su s rezultatima poslovanja iz posljednjeg kvartala oborili još jedan rekord – ostvarili su najveći godišnji profit u korporativnoj povijesti te su u prošloj fiskalnoj godini koja je završila u rujnu, ostvarili ukupan profit od čak 53,4 milijardi dolara. Time su prestigli ExxonMobil koji je 2008. godine ostvario godišnji profit od 45,2 milijardi dolara.

Što se aktualnog kvartala tiče, u ovoj kompaniji očekuju mali rast u odnosu na posljednja tri mjeseca prošle godine (samo oko jedan posto) i prihode između 75,5 i 77,5 milijardi dolara, a usprkos odličnim dosadašnjim brojkama, neki su analitičari i investitori zabrinuti oko budućeg rasta ove kompanije. Naime, jasno je kako Apple neće moći konstantno povećavati prodaju iPhonea (koji donosi najveću zaradu), a problem je i sve slabija prodaja iPadova te, kako neki analitičari upozoravaju, slabija potražnja za Appleovim pametnim satom od očekivane. Bez obzira na te potencijalne probleme, Cook i ekipa uvjereni su kako će i sljedeće (fiskalne) godine na krilima modela iPhone 6S i 6S Plus ostvariti daljnji rast prodaje telefona i povećanja profita, a bit će zanimljivo vidjeti kakve novosti pripremaju za 2016. godinu, odnosno što će nam donijeti iPhone 7 i novi model Apple Watcha.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...