Cestitka_Uskrs

Maturanti: “NDH nije bila fašistička, a homoseksualci su bolesni”

Rezultati istraživanja GOOD inicijative, GONG-a i Instituta za društvena istraživanja na temu “Politička pismenost učenika završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj” dali su veoma zanimljive rezultate.

Naime, izgleda kako reprezentativan uzorak od 1146 hrvatskih maturanata, relevantan za područje cijele RH, vjeruje kako NDH nije bila fašistička tvorevina (71%) te natpolovično misli da je homoseksualnost neka vrsta bolesti (52%).

Osim toga, većina njih ne zna tko je predsjednik Vlade (73.1%) ni koja je koalicija na vlasti (80,3%), ali zato uglavnom ne vjeruju da biti katolik znači biti “pravim Hrvatom” (79%) te su iznimno dobro upoznati s načinom funkcioniranja vlasti u Republici Hrvatskom, odnosno barem s pojmom trodiobe vlasti (81,3%).

Istraživanje tako u svojoj cijelosti navodi na zaključak kako hrvatski obrazovni sustav odgaja građane koji su teorijski dobro potkovani, ali su odvojeni od suvremene situacije, a o prošlosti imaju krive stavove.

Štrajk profesora u većini hrvatskih škola poboljšanju stanja sigurno ne pridonosi pa izražavamo nade da se Vlada i sindikati napokon dogovore kako bi srednjoškolci napokon mogli učiti o svijetu i životu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...