Merkel odbila zabraniti ulaz izbjeglicama u Njemačku

Kancelarka Angela Merkel oduprla se u utorak pritisku njezinih konzervativaca da ojača kontrolu njemačkih granica i odbije izbjeglice koje dolaze preko Austrije, rekli su sudionici na sastanku zastupnika.

Njemačka, koja je omiljena destinacija za izbjeglice koje bježe od rata i siromaštva na Bliskom istoku, očekuje ove godine dolazak rekordnih 800.000 do milijun tražitelja azila.

Priljev se pokazao kao veliki logistički problem jer zahtijeva golema sredstva dok vlasti nastoje registrirati i smjestiti sve novopridošle od kojih su neki još u šatorima mada se približava zima.

Popularnost Merkel je opala na najnižu razinu u zadnje četiri godine i neki članovi njezinih Kršćanskih demokrata (CDU) i njihove bavarske sestrinske stranke Kršćanske socijalne unije (CSU) žele da ona zauzme čvršći stav uz sveobuhvatnu kontrolu granica.

“Ne smijemo podići bijelu zastavu”, rekao je zastupnik CDU-a Clemens Binninger.

Parlamentarno vodstvo konzervativaca procjenjuje da oko petine njihovih zastupnika zastupa slično mišljenje o pooštravanju politike prema izbjeglicama.

Sudionici sastanka u utorak zastupničkog kluba konzervativaca rekli su, međutim, kako je Merkel odbacila pozive nekih zastupnika da se odbiju izbjeglice koji dolaze iz Austrije.

Ako bi Njemačka zauzela takvo stajalište to bi imalo katastrofalne posljedice za sve zemlje na ruti tražitelja azila na Balkanu jer bi Austrija i Mađarska tada isto tako morale odbiti izbjeglice, rekli su sudionici da je Merkel kazala na sastanku.

Umjesto toga, Merkel je rekla da će tražiti tijekom planiranih razgovora u Turskoj ovoga vikenda veću suradnju s Ankarom kako bi se zaustavili migracijski tokovi, mada nije mogla obećati kako brzo bi se to moglo postići.

Konzervativni zastupnici su jednoglasno podržali nacrt zakona koji je predložilo mnistarstvo unutarnjih poslova koje vodi CDU prema kojem bi se osigurale tranzitne zone da bi se zadržali izbjeglice na graničnim prijelazima kako bi se zahtjevi za azilom mogli razmotriti prije nego što ih se pusti u zemlju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...