Merkel zbog rejtinga uzima izbjegličku politiku u svoje ruke

Njemačka vlada u srijedu je donijela novi plan za koordinaciju izbjegličke politike koja će ubuduće biti u nadležnosti ureda kancelarke Angele Merkel i njegova šefa Petera Altmaiera, što bi trebalo umiriti javnost koja je, kako pokazuju istraživanja, sve uznemirenija izbjegličkom krizom.

„Peter Altmaier bi trebao preuzeti ukupnu političku koordinaciju izbjegličke politike“, stoji u priopćenju savezne vlade. Osim prenošenja kompetencija na kancelarski ured, donesena je odluka o osnivanju posebnog „izbjegličkog stožera“, koji bi na sebe preuzeo odgovornost za koordinaciju mjera za zbrinjavanje izbjeglica između pojedinih ministarstava uključenih u proces. Operativni dio zadatka i dalje ostaje u nadležnosti ministarstva unutarnjih poslova na čelu s Thomasom de Maiziereom.

Službeno se odluka o prebacivanju odgovornosti za izbjegličku politiku u samo središte političke moći, u kancelarski ured, objašnjava preopterećenošću ministarstva unutarnjih poslova u procesu svladavanja izbjegličke krize.  I dok predstavnici vodeće Kršćansko-demokratske unije (CDU) govore o „skidanju tereta“ i „pružanju potpore“ ministru unutarnjih poslova De Maiziereu, predstavnici oporbe govore o degradaciji ministra unutarnjih poslova, koji se posljednjih tjedana često nalazio na udaru kritika zbog poteškoća i propusta u koordinaciji zbrinjavanja rekordnog broja izbjeglica.

Desničari – najveći profiteri

Isto tako se špekulira i o mogućim nesuglasicama između kancelarke Angele Merkel i njezina stranačkog kolege De Maizierea.
Prema najnovijim istraživanjima javnog mnijenja, od izbjegličke krize najviše profitiraju desni populisti iz Alternative za Njemačku (AfD).

U srijedu objavljeno istraživanje instituta Forsa, provedeno za tjednik „Stern“ i medijsku kuću RTL, pokazuje da se AfD na saveznoj razini po prvi put popeo na potporu od sedam posto, što je čak dva posto više nego prije tjedan dana.

AfD je najviše profitirao od “odlaska” birača iz konzervativnog sektora vladajuće demokršćanske Unije CDU/CSU, koja je na saveznoj razini izgubila jedan posto, ali je na istoku Njemačke, gdje je primjetan i najviši stupanj netrpeljivosti prema izbjeglicama i strancima općenito, izgubila 3,5 posto birača.

I Kršćansko-socijalna unija (CSU), koja je aktivna samo u Bavarskoj, zemlji koja se prva nalazi na udaru izbjegličkog vala, izgubila je 5,3 posto glasova. U Bavarskoj bi AfD osvojio 9 posto, a na području bivše Istočne Njemačke čak 12 posto, da se sljedeće nedjelje održavaju izbori.

Poboljšava se i rejting lijevih

Promatrači gubitak popularnosti demokršćana povezuju s raširenom javnom kritikom rada kancelarke Angele Merkel kad je u pitanju izbjeglička kriza, ali i sa sukobima na vrhu Unije CDU/CSU oko žestokih kritika bavarskih političara, prije svega predsjednika CSU-a Horsta Seehofera, na rad kancelarke Merkel. I na ljestvici popularnosti Angela Merkel je izgubila dva posto u usporedbi s posljednjim ispitivanjem. Sada ju na mjestu kancelarke podupire 47 posto ispitanih.

Potpora je porasla i strankama lijevog spektra. Vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke, te oporbene stranke Zeleni i Ljevica svoj su rejting poboljšale za jedan posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...