Metabolizam – osnova dobrog zdravlja

Metabolizam je proces u tijelu koji hranu koju unosite pretvara u energiju. Rezultat toga je energija koja vas prati cijeli dan. Vaš bazalni metabolizam je broj kalorija koji je vašem tijelu potreban kako bi obavljalo osnovne tjelesne funkcije. Kako je do neke mjere, brzina našeg metabolizma određena genetički i ovisna o spolu, mnogo je toga što možete učiniti kako biste potaknuli brzinu njegova rada.

Metabolizam usporavaju sjedenje, djete i starenje

Sjedenje. Što se manje krećete to je tijelu potrebno manje kalorija. Ovo rezultira privremenim usporavanjem metabolizma.
Djete. Smanjivanje unosa kalorija šok je za organizam – tijelo se priprema za najgore, usporava metabolizam i pazi na potrošnju masnog tkiva. Prevarite prirodne mehanizme smanjivanjem kalorija za samo 250 do 300 kalorija na dan. Tijelo će trošiti masne naslage bez straha da više nikad nećete jesti.
Starenje. Metabolizam se usporava 1 posto svakog desetljeća, kaže dr. Susan B. Roberts s Energy Metabolism Laboratory sa Sveučilišta Tufts iz Bostona. Prestanite se zavaravati – da bi održali istu kilažu trebate jesti tek 10 manje kalorija na dan.

Metabolizam potiču proteini, mali ali česti obroci, kardio vježbe i trening snage

Proteini pomažu u izgradnji mišića, a što imate više mišića to vam je brži metabolizam. Cilj je uzimati 20 do 25 posto kalorija iz proteina.

Jesti manje ali češće. Unos hrane odmah potiče rad metabolizma jer treba sagorijevati kalorije.Za metabolizam je puno bolje jedete li četiri ili pet malih obroka na dan nego manje većih obroka.

Kardio vježbe potiču metabolizam. Sagorijevate više kalorija u satima koji slijede nakon tjelovježbe – čak i dok se odmarate. Redovita tjelovježba može poništiti negativni utjecaj djete na metabolizam.

Trening snage izgrađuje mišiće, a ovo sagorijeva kalorije i kasnije dok sjedite. Za svakih 450 g mišića koje dobijete dnevno ćete sagorijevati oko 50 dodatnih kalorija. Ovu količinu mišića možete dobiti već za mjesec dana ako dva do tri puta tjedno vježbate s utezima.

Bez utjecaja na metabolizam

Kofein ubrzava rad srca što bi moglo pomoći u sagorijevanju kalorija. Međutim utjecaj je na koncu toliko neznatan da se ne može govoriti o poticanju metabolizma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...