Milanović vs. Karamarko: Koji će pobijediti na izborima?

Tomislav Karamarko kaže da nema potrebe za uzavrelu kampanju, jer je pobjednik izbora unaprijed poznat, dok mu Zoran Milanović odgovara da vjeruje da će on biti bolji – a bolji je onaj koji uspije sastaviti vladu.

U povodu Dana neovisnosti izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) predvođeno predsjednikom stranke Tomislavom Karamarkom položilo je vijence na Oltaru domovine te na zagrebačkom groblju Mirogoju kod Zida boli i na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da se zauzima za smirenu predizbornu kampanju jer će HDZ-ova koalicija “ionako pobijediti”, analizira N1 televizija.

Predsjednik HDZ-a je rekao da je “apsolutno za jednu normalnu i smirenu kampanju”, kakvu su u Domoljubnoj koaliciji “i počeli voditi”. Naravno, dodao je, znat ćemo odgovoriti na sve druge načine ako to bude bilo potrebno. “Plediram da ta kampanja bude civilizirana i ima neke standarde. Mi ćemo i tako i tako pobijediti i ne isplati se previše ‘grčit’ oko toga”, rekao je.

Karamarko potcjenjuje domovinu, novu vladu sastavit će Hrvatska raste

Komentirajući izjavu HDZ-ova predsjednika Tomislava Karamarka kako ne razumije trud SDP-a jer će HDZ “ionako pobijediti na izborima”, Milanović je ocijenio kako Karamarko potcjenjuje domovinu.

“Ja domovinu ne potcjenjujem do te mjere. Mi imamo rast, Hrvatska se mijenja na pozitivan način, ali ne mogu ja ocijeniti, hrvatskim građanima reći, malte ne, čuvajte se ako ne glasate za nas, izbori su formalnost, mi ćemo pobijediti na silu, odvrtanjem plinskih boca čekićem. Ne ide to tako, naročito ne u Hrvatskoj. Možda u nekim državama istočno dolje ide, ali u Hrvatskoj ne ide”, rekao je Milanović.
Uvjeren je da će njegova koalicija sastavljati novu vladu, odnosno da će predsjednici doći s potpisima više od polovice svih zastupnika u Saboru.

“Hrvatska ustavna praksa je takva da se predsjednicima već godinama ide s potpisima. Ivica Račan usred mandata, Jadranka Kosor je u srpnju 2009. bez izbora išla predsjedniku Mesiću s potpisima većine koju je i tako imala. I ja sam 2011. u prosincu išao Ivi Josipoviću, mada je moja koalicija dobila preko 80 mandata. To nije bilo dovoljno, morao sam prezentirati papir, ne potvrdu za mehrewersteuer, nego prilično uvjerljive dokaze da iza mene stoje ljudi. Dakle, osoba koja uvjeri predsjednika da ima podršku većine svih zastupnika u Saboru, a znamo kako se to radi u Hrvatskoj već godinama. Sve drugo je muljaža, ima i toga u Hrvatskoj”, tumači Milanović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...