Mobiteli uzrokuju krivu kralježnicu kod djece, kaže australski liječnik

Doktor James Carter, vodeći australski kiropraktičar, objavio je rendgenske snimke kralježnice djece s vidljivim devijacijama nastalim zbog predugog korištenja mobitela. Na lijevom dijelu slike je 16-godišnjakinja s grbom na kralježnici, a desno se nalazi 17-godišnjak s vidljivim iskrivljenjem leđa.

Rendgenske snimke doktora Jamesa Cartera

Carter je krivnju svalio na mobitele i tablete, budući da su ih ova djeca koristila više sati na dan, oštećujući tako svoju kralježnicu stavljajući je u neprirodan položaj. Dječak i djevojčica samo su jedan od mnogih primjera ovakvih oštećenja, a zbog učestalosti iskrivljenja kralježnice u djece doktor Carter nazvao je ovu bolest modernog doba “epidemijom”.

Gotovo polovica pacijenata koja se Jamesu Carteru požalila na ovakve i slične tegobe školske su dobi, a zadnjih godina broj oboljelih je sve veći. Ovu bolest modernog doba već sada kolokvijalno nazivaju “text neck” (dopisivački vrat), a naziv proizlazi iz uzroka nepoželjnih promjena na kralježnici: izvijanje glave prema naprijed prema mobitelu u svrhu dopisivanja.

Djeca i mladi zbog dugog dopisivanja i manjka ostalih fizičkih aktivnosti često pate i od glavobolja, kao i bolova u vratu, ramenima i leđima, te polako postaju – grbavci, upozorio je dr. Carter.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...