Na današnji dan prije 30 godina umrli su Yul Brynner i Orson Welles, zvijezde filma Bitka na Neretvi

Diskutabilno najspektakularniji partizanski film svih vremena bio je “Bitka na Neretvi” iz 1969. godine. Radi se ovdje o filmu s nominacijom za Oskara, ali i o filmu koji je u socijalističku “Jugu” privukao brojne strance, a oči cijeloga svijeta bile su uprte u novo čudo jugoslavenske kinematografije. Zanimljiva je informacija kako je jedan od filmskih plakata američke verzije čak potpisao slavni umjetnik Pablo Picasso.

Ipak, ono što nas ovom prigodom zanima kod “Neretve” su dva Amerikanca koja je film privukao i u kojemu su glumili – Yul Brynner koji je glumio partizana Vladu te Orson Welles u ulozi četnika.

Osim što su skupa glumili u ovome jugoslavenskom, kasnije proglašenim hrvatskim filmom, Brynner i Welles skupa su i umrli, dobro, barem na isti dan – 10. listopada 1985. godine!

Yuly Borisovich Briner (Yul Brynner), američki glumac ruskog podrijetla, umro je u 65. godini od raka pluća uzrokovanog dugogodišnjim pušenjem od svoje 12. godine. Nekoliko dana prije smrti obratio se gledateljima svih većih televizijskih kuća u SAD-u u vidno klonulom stanju sa sljedećom porukom.

Sada kada me više nema, kažem vam: Nemojte pušiti. Što god da radite, nemojte pušiti. Da mogu vratiti sve te godine pušenja, ne bismo sad pričali o nekakvom raku. U to sam siguran, izjavio je u 30-sekundnom obraćanju.

Orson Welles umro je kao 70-godišnjak onako kako je živio – radoholičarski. Zadesio ga je srčani udar zbog fizičkog napora nakon što je probdio noć pišući upute za snimanje projekta na kojemu je radio. Danas se smatra jednim od najvećih glumaca, redatelja, pisaca i producenata svih vremena – titula koja je u svakom slučaju zaslužena.

Iako više nisu s nama punih 30 godina, Brynner i Welles žive i dalje u djelima kojima su zadužili čovječanstvo i zato svaki puta kada upalite “Bitku na Neretvi” sjetite se kolike su veličine odvojile vrijeme da bi se dostojno upriličila jedna mala bitka velikoga rata u onome što često smatramo malim i nebitnim kutkom svijeta, brdovitom Balkanu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...