Na Ugljanu otkriveno šest novih sorti maslina!

Dvije godine trajao je je projekt genetske identifikacije autohtonih sorti masline Zadarske županije, a nakon mukotrpnih i opsežnih terenskih istraživanja prof. dr. Đani Benčić s Agromskog fakulteta u Zagrebu predstavio je javnosti uistinu interesantne rezultate.

– Riječ je o genetskoj identifikaciji svih starih sorti maslina, pri čemu smo analizirali više od 220 primki, od toga 30-ak s otoka Ugljana. Potvrdile su se već poznate sorte, ali smo otkrili i šest sorti za koje nismo znali da ovdje postoje, rekao je Benčić i objasnio kako je sljedeći korak morfološka analiza novih sorti.

– To je potrebno kako bismo mogli predložiti zaštitu, u budućnosti dobiti ulje i na tržište staviti unikatni proizvod i jedinstvenu priču, brendirano ekstra djevičansko maslinovo ulje, rekao je prof. dr. Benčić i dodao da će se od svake novootkrivene sorte proizvesti sadnice, od čega će ih šest ići Nacionalnu kolekciju u Vodnjanu, a ostalo u matičnjak koji će biti smješten na jugozapadu mjesta Ugljana.

– Rezultati genetske indentifikacije promijenit će znanstvenu sliku o ugljanskim maslinama i ujedno doprinijeti stvaranju autohtonog proizvoda s dodanom vrijednošću koji će biti u funkciji razvoja lokalne zajednice, naglasio je suradnik u istraživanju Mladen Lucin iz Preka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...