Nakon prekida: Muškarci pate duže od žena

Jeste li se ikad zapitali zašto su prekidi romantičnih veza bolni? Prema evolucijskim psiholozima, prekid romantične veze jedna je vrsta socijalnog isključivanja koje je kroz evolucijsku povijest smanjivalo šanse za preživljavanje.

Muškarci vole o sebi misliti kao o jačem spolu, no kad su u pitanju veze, tu definitivno nisu jači.

Raspad braka, prekid dulje veze ili afere teže pada ženama, no od njega se dulje oporavljaju ili se nikad ne oporave – muškarci. To tog zaključka došao je tim sa sveučilišta Birmingham u New Yorku, na čelu s profesorom antropologije Craigom Morrisom, koji su proveli istraživanje na 5705 dragovoljaca. Prema rezultatima, razloge za to treba tražiti u biologiji.

Žene riskiraju puno više ukoliko su u vezi s pogrešnim muškarcem, zbog čega puno bolje prihvaćaju činjenicu da je veza gotova, osobito ako žele zasnovati obitelj, ali se i oporavljaju brže i bolje od muškaraca.

Žene nakon prekida osjećaju ljutnju, tjeskobu, strah i depresiju, općenito snažniju duševnu bol, dok kod muškaraca takvih osjećaja nema. Zahvaljujući činjenici da su manje destruktivne, žene se od prekida oporavljaju među bliskim osobama i trude se pozitivno razmišljati kako bi nastavile dalje i eventualno našle novog partnera, u čemu su selektivnije od muškaraca.

Muškarci gubitak partnerice, osobito ako su je smatrali “dobrim ulovom” osjećaju mjesecima, čak i godinama nakon prekida.

Iako isprva ne pokazuju emocije, muški ispitanici odgovorili su da su se nakon prekida osjećali prazno, te da im se činilo da su izgubili fokus. Ljutnja je kod njih potrajala puno dulje, iako su javno nijekali svoje osjećaje. Puno su dulje osjećali gubitak, osobito kad su postali svjesni činjenice da moraju nastaviti s “natjecanjem”, odnosno započeti ga ispočetka kako bi zamijenili partnericu koju su izgubili, ili još gore, shvatili da je gubitak nenadoknadiv.

S obzirom da su žene bile svjesnije činjenice da mogu puno više izgubiti ako izaberu pogrešnog partnera, češće su se od muškaraca odlučivale na prekid veze.

Ake se želimo brže oporaviti od prekida, bolje je ne kopati po prošloj vezi, kako se ne bi stvorio začarani krug sličan ovisnosti u kojem sudjeluju neurotransmiteri serotonin i dopamin. Niske razine serotonina povezane su s opsesivnim razmišljanjem i čežnjom za bivšim partnerom, a dopamin koji se poslije izlučuje, povezan je s ugodom i nagrađuje to opsesivno razmišljanje. Stoga se tuga produžuje i u nekim slučajevima nalikuje opsesivno – kompulzivnom poremećaju.

Konstruktivnije je procijeniti što smo naučili iz odnosa. Što više vremena prođe od prekida, manje je aktivnosti u mozgu povezanih s prekidom. Psiholozi ovu situaciju opisuju i tretiraju kao ovisnost. Kao što ne postoji jedna cigareta dnevno, tako se ne može ostati prijatelj s bivšim partnerom, i to barem ne tri godine poslije prekida.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...