Nobelova nagrada za mir – Tunižanima!

U Oslu je proglašen dobitnik Nobelove nagrade za mir. To je nevladina udruga Tunisian National Dialogue Quartet.

Radi se o udruženju više nevladinih organizacija.

Komisija je navela kako je ova alijansa udruga, nastala 2013. godine, zaslužna za izgradnju demokracije i pluralizma u Tunisu. Naime, dvije godine nakon “Jasmin revolucije” toj je zemlji zaprijetilo društveno i demokratsko urušavanje – česta su bila politička ubojstva i socijalni nemiri.

“Uspostavili su alternativu, poticali mirne političke procese u trenucima kada se činilo da je zemlja na rubu građanskog rata”, naveo je žiri, dodajući da su dobitnici nagrade pomogli da Tunis u samo nekoliko godina uspostavi ustavni poredak i vlast koja garantira temeljna ljudska prava čitavoj populaciji, nevezano za spol, politička i religijska uvjerenja građana.

Članovi kvarteta su sindikat UGTT (Union Générale Tunisienne du Travail), konfederacija za industriju, trgovinu i obrt UTICA (Union Tunisienne de l’Industrie, du Commerce et de l’Artisanat), tuniška liga za ljudska prava LTDH ( La Ligue Tunisienne pour la Défense des Droits de l’Homme) i odvjetničko udruženje Ordre National des Avocats de Tunisie.

Pojedinci i organizacije iz cijeloga svijeta ove su godine za Nobelovu nagradu za mir nominirali 273 kandidata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...