Novi trend za ljubitelje čašice – vino od marihuane

Iako se o njemu intenzivnije priča tek posljednjih nekoliko godina, vino od marihuanepripravak je star tisućljećima. U prošlosti se ovaj napitak koristio u religijskim ritualima, a navodno izaziva „veselo opuštanje tijela i uma“.

Od povijesnih izvora najpoznatiji su oni iz stare Kine, i to iz trećeg stoljeća nove ere. Hua T’o, u Kini poznat kao onaj koji je počeo koristiti anesteziju, koristio je ovu vrstu vina za smanjenje boli tijekom operacije. U staroj se Grčkoj vino s marihuanom koristilo za vrijeme godišnjih inicijacija u kultu Demetre i Perzefone, a navodno su ga koristili i prvi kršćani. U Izraelu je otkriven vinski podrum iz 1700. godine prije Krista s više od 500 galona vina. Mnoga sadrže cimet, med, mentu ili psihotropne smole. Balkanski recept iz davnina jest vino s otrovom daždevnjaka, piše portal Studentski.hr.

Za proizvodnju vina od marihuane koristi se metoda hladnog prešanja. Za razliku od konzumacije marihuane zagrijavanjem, ovaj postupak omogućava da se THC aktivira sporije, a efekt je suptilniji i traje duže.

Proizvođačica ovakvog vina iz Kalifornije Lisa Molyneux kombinira razne vrste marihuane s raznim vrstama vina. Tvrdi da konzumacija ovog vina pomaže, među ostalim, u liječenju nesanice, tjeskobe i želučanih problema. Njezin idući projekt jest pivo od marihuane.

Količina marihuane potrebna za butelju vina otprilike je jedan i pol gram. Za proces fermentacije grožđanog šećera i izvlačenja THC-a iz marihuane pomoću dobivenog alkohola potrebno je oko devet mjeseci, a rezultat bi trebalo biti vino opore biljne arome. U SAD-u unca ovakvog napitka stoji između 16 i 20 dolara.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...