Od udrugâ majkama: Osveta ili pronatalitetna politika?

Domoljubna koalicija će 1.000 eura po novorođenom djetetu uzeti iz proračuna koji se daje udrugama. Najava je među udrugama civilnog društva izazvala revolt, jer se, kažu, radi o najavi gašenja civilnog društva. Kritiziraju i vladajući.

Dvije milijarde i 100 milijuna kuna država izdvaja godišnje za rodiljne naknade. Koalicija “Hrvatska raste” obećava novim majkama oko 100 milijuna kuna više, no u desnoj koaliciji, pak, spremaju tri puta više novca za svako novorođeno dijete – 1.000 eura po djetetu.

“Ma uzet ćemo to u prvih godinu dana od raznih udruga, agencija, raznih zavoda”, objasnio je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko prihodovnu stranu ovog demografskog poticaja. Nije odgovoreno kojim će se udrugama rezati prihodi, čak ni kada su izravno o tome upitani.

U Centru za mirovne studije kažu da se radi o napadu na udruge civilnog društva.

“Tu se radi o najavi gašenja civilnog društva, ali je ta taktika pogrešna, jer dio civilnog društva kojeg se oni žele riješiti je onaj kritičan koji nikad nije dobivao značajna sredstva iz proračuna”, kaže Sandra Benčić iz CMS-a.

“Mene to više podsjeća na osvetu nego smišljenu pronatalitetnu politiku. Hoće se uzeti jednima i dati drugima a zapravo se huška jedne na druge. Kao da se onima koji hoće biti roditelji kaže da nema novaca za njihovu djecu jer su ih uzeli oni koji se bave ljudskim pravima”, kazao je Saša Milošević iz Srpskog narodnog vijeća.

U Hrvatskoj djeluje više od 53 tisuća udruga, koje su u prošloj godini dobile 650 milijuna kuna od države i milijardu kuna od lokalnih jedinica. Najviše je otišlo Hrvatskom olimpijskom odboru. Zanimljivo, dojučerašnja udruga, a sada stranka, U ime obitelji, predlaže prestanak financiranja nevladinih udruga, a da se novac preusmjeri obiteljima kojima je potrebna ekonomnska pomoć.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...