Održan tradicionalni prijem dobrovoljnih darivatelja krvi

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi jučer je u Domu Zadarske županije održan tradicionalni prijem ovogodišnjih laureata koji su tijekom ove godine došli do 35,50,55,75 i 100 darivanja.

Ovogodišnjih jubilarnih darivatelja bilo je 37, od toga 3 žene s 35 darivanja, 23 muškarca s 50 darivanja, 6 muškaraca sa 75 darivanja, 2 muškarca sa 100 darivanja te od izvanrednih 1 žena od 100 darivanja i 2 muškarca od 125 darivanja. Jučer je bilo čak i rekordera koji su svoju krv dobrovoljno darovali čak 143 puta!

Apsolutni rekorder u našoj županiji je Ivica Štefanek, s upravo toliko darivanja. No, zbog nepostojanja priznanja za toliki broj darivanja, njemu je dano priznanje za 125 darivanja jer službene brojke za veći broj darivanja ne postoji.

Priznanje za 125 darivanja primio je i Tomislav Ceranja, a u društvu najvećih dobrotvora našla se i Zdenka Pavić koja je krv darovala čak sto puta.

Zadovoljna sam i sretna što sam ovdje, a ovo mi je i po prvi puta da  govorim pred ovoliko svijeta. Poslala bih zato poruku mladima da daruju krv. Jer, mi odlazimo, a na njima svijet ostaje, poručila je Zdenka Pavić, otkrivajući kako u njenoj obitelji već postoje nasljednici, dva unuka koja su također dobrovoljni darovatelji krvi.

Veseli me što i ove godine, a povodom proslave Dana dobrovoljnih darivatelje krvi 25. listopada, mogu poželjeti dobrodošlicu u Dom Županije ovolikom broju plemenitih ljudi. Više se i ne sjećam koliko godina za redom se sastajemo ovdje kako bismo, dragi darivatelji krvi, pokušali ovim skromnim okupljanjem zahvaliti svima vama koji nesebično darujete dio sebe ljudima kojima je baš takva pomoć potrebna. U 62 godine koliko dobrovoljno darivanje krvi postoji u našoj zemlji, mislim da je teško i saznati koliko života je spašeno baš zahvaljujući daru ljudi poput vas. Vaš je doprinos više no značajan bio u onim teškim godinama Domovinskog rata jer bitke se nisu vodile samo na bojišnici, već i u bolnicama gdje su, zahvaljujući i vašim donacijama, liječnici spašavali živote i hrvatskih branitelja i civilnih ranjenika. Čestitam Crvenom križu na kvalitetnom radu i ustrajnosti s kojom se nosi sa svim izazovima koje vrijeme i situacije pred njegove djelatnike i volontere stavljaju, a vama još jednom upućujem iskrenu zahvalu ne samo u svoje ime, već, usudit ću se i vjerujem da mi nitko neće zamjeriti, u ime svih žitelja Zadarske županije. Hvala vam, rekao je župan Stipe Zrilić, i sam dobrovoljni darivatelj krvi.

Dati krv kako bi se nekom drugom pomoglo to je nešto najplemenitije, najhumanije i najčovječnije.  Naš kraj tradicionalno je poznat kao županija koja ima velik broj dobrovoljnih davatelja krvi. Zato ne bi  bilo dobro kada bi se transfuzija iz Zadra preselila u Split. To ni dan,  danas nije riješeno, jer da bi to bilo riješeno, trebaju novci. Da se kupi  oprema, uredi prostor… Ja i župan smo i onda rekli, ako država neće  imati novaca, Grad i Županija će iznaći sredstva kako bi se taj odjel zadržao u Zadru iz razloga. Jer, Zadar i Zadarska županija imaju najveći  broj dobrovoljnih davatelji krv i bilo bi onda i u redu da se ta krvi i  obrađuje u Zadru, zaključio je Kalmeta, također darivatelj krvi.

Bore Galac, ravnatelj Društva Crvenog križa Zadarske županije, pružio je zanimljive statistike – 37 najaktivnijih dobrovoljnih darivatelja krvi dalo je čak 2257 doza krvi.

Danas dok smo mi ovdje, naša grupa volontera iz lokalnog Crvenog  križa nalazi se u Opatovcu. Njih šest otišli su u nedjelju ujutro na tjedan dana. Prije njih, bila je također naša grupa volontera, njih devet koji su tamo boravili tjedan dana, kazao je Galac.

Rade Šimičević, predsjednik Društva Crvenog križa Zadarske županije istaknuo je kako je u 2014. godini sveukupno prikupljeno 200 tisuća doza.

To je brojka kojoj se svi divimo. Biti dobrovoljni darivatelj krvi znači  dati dio sebe za ljude kojima je to potrebno. Danas živimo u vremenu  konzumerizma i sirovog kapitalizma i kada gledate ljude koji anonimno šetaju ovim gradom i županijom, a spremni su u svakom trenutku  dati ono najdragocjenije, za njih idu samo riječi hvale. Vi ste za nas istinski heroji i dobri ljudi, zaključio je Šimičević.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...