Općina Pašman ugostila načelnika prijateljskog otoka Île-aux-Moines

Općina Pašman ugostila je protekli vikend Philippea Le Bérigota, načelnika, i donačelnika Joela Boufa, otoka Île-aux-Moinesa u francuskoj pokrajini Bretanji, s kojim je 15. svibnja potpisala Philippea Le Bérigot.

U tri dana, koliko su Le Bérigot i Bouf sa suprugama boravili na Pašmanu, općinski načelnik Andro Magić potrudio se da im prvi posjet Hrvatskoj i njihovu otoku ostane u trajnoj uspomeni.

Obišli smo sve što smo planirali, najbolje od Pašmana. Samostane u Kraju i na Ćokovcu, uljaru u Kraju, OŠ Vladimira Nazora u Neviđanima, jedrili Pašmanskim kanalom, do otoka Galešnjaka, razgledali južnu, robinzonsku, stranu otoka, popeli se do Bokolja, gdje su naše goste iz Francuske iznimno toplo dočekali stanovnici Banja. Ipak, najvažniji dio ovog prvog posjeta bio je dvosatni sastanak u općinskoj vijećnici kojemu su prisustvovali svi vijećnici i predstavnici udruga i KUD-ova, kaže prvi čovjek općine te ističe da su s prijateljima iz Bretanje dogovorili uzvratni posjet 50-ak stanovnika Île-aux-Moinesa u svibnju sljedeće godine i napravili okvir za buduću suradnju.

Kako potpisana povelja prijateljstva ne bi ostala samo mrtvo slovo na papiru, nego uistinu zaživjela na zadovoljstvu obiju strana, predloženo je da se na oba otoka osnuje odbor koji će biti zadužen za održavanje i poticanje prijateljstva i budućih razmjena, a one bi se ponajprije trebale odnositi na razmjenu učenika.

– Budući da je riječ o vrlo skupim putovanjima, jer je Île-aux-Moines udaljen 1785 kilometara, pokušat  ćemo ih financirati iz EU fondova, dva programa u ruralnom razvoju koja se odnose na obrazovanje. Imamo odlična iskustva s LAG-om Laura u Biogradu i vjerujem da ćemo uspjeti u tome. Načelnik Philippe Le Bérigot predložio je da se razmjena proširi i, primjerice, na KUD-ove, udruge koje njeguju folklor, poljoprivrednike, kreativne pojedince i vatrogasce jer se i kod njih puno ulaže u vatrogasnu zaštitu, objašnjava Magić.

Za uspomenu na prvi posjet Pašmanu, načelnik Magić darovao je kolegi Philippeu Le Bérigotu šest primjeraka buduće monografije o Pašmanu, koja je još  u pripremi, ali su otisnuti probni primjerci na francuskom jeziku kako bi ih mogli pokloniti prijateljima iz Bretanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...