Otočani diljem Europe imaju slične probleme

Kao predsjednik Otočnog sabora i član ESIN-a (Europske federacije malih otoka), Denis Barić sudjelovao je u Europskom parlamentu u Bruxellesu u raspravi o problemima s kojima se suočavaju otočni gospodarstvenici i sami otočani u udaljenim područjima diljem Europe.

Tema okruglog stola bila je “Europski otoci i rubna područja: Dovođenje jedinstvenog tržišta na rubne dijelove Europe”. Osim Barića, kao govornici sudjelovali su jedan škotski gospodarstvenik, vlasnik tvornice piva na otoku, glasnogovornica poznate tvornice Danfoss na danskom otoku Alsu, farmer iz Škotske, predstavnica Finskog sindikata za poljoprivrednu proizvodnju i vlasnika šuma, član Europske komisije za regionalni razvoj Guido Castellano i europarlamentarac Ian Ducan iz Škotske, član Europske konzervativne i reformističke grupe.

– Predstavio sam Otočni sabor i u kratkim crtama naše otoke te naglasio da je svaki otok mali svijet za sebe, koji uz individualne prirodne značajke posjeduje i društveno-gospodarske posebnosti. Kako bi se one očuvale, život na otocima podrazumijeva prožimanje tradicionalnosti i suvremenosti i definiranje nove vizije razvoja otoka. Svima sam postavio pitanje jesmo li dovoljno zainteresirani za razvoj i opstanak malih otoka u Europi i ponudio kao moguće rješenje osnivanje zadruga za zajednički nastup prema EU, kaže Barić te objašnjava da je prioritet za ostanak i opstanak gospodarstvenika i poduzetnika na otocima subvencioniranje poreza i doprinosa, veće angažiranje lokalne uprave, povezivanje općina unutar otoka i okupljanje stručnjaka na razini svakog otoka, smanjenje PDV-a sa 25 na 13 posto, što bi povećalo konkurentnost otočnih proizvoda, te odvajanje otoka od svojih administrativnih centara kako bi lakše mogli kandidirati projekte prema EU fondovima. To se ponajprije odnosi na otoke koji pripadaju gradovima na kopnu, imaju visok indeks razvijenosti i automatski manji broj bodova za projekt.

– Guido Castellano , član Europske komisije za regionalni razvoj, kazao je da su u tijeku izmjene koje će ruralna područja odvojiti administrativnih središta upravo da bi lakše mogli aplicirati s projektima prema EU fondovima. To bi preko LIDER mreže olakšalo razvoj ruralnih krajeva, a u praksi bi značilo da se neki projekt za mali otok koji pripada Gradu Zadru ne bi računao indeks razvijenosti koji ima grad nego sam otok, ističe Barić.
Za dvodnevnog boravka u Europskom parlamentu Otočni sabor i ESIN pozvali su zastupnike na potpisivanje prisege o pokazivanju potpore za razvoj malih europskih otoka kojom bi se obvezali da će lobirati kod političara na svim razinama i potaknuti ljude da nastave živjeti i raditi na otocima.

Barić navodi kako otočani, posebno gospodarstvenici, diljem Europe imaju slične probleme. Najveći je povezanost i plasiranje proizvoda na kopnu, zatim problem izoliranosti u toku zime, širokopojasni Internet i depopulacija, odlazak mladih s otoka, odnosno zadržavanje na otocima. Tu su, prema njegovim riječima, najdalje otišli Danci. Tako je tvrtka Danfoss, u suradnji s lokalnom zajednicom, sagradila šezdeset kuća, dala ih mladim obiteljima da ostanu na otoku i rade u njihovoj tvrtki.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...