Otvoren VII. simpozij socijalnih radnika; Stipe Zrilić: “Iz Ministarstva nitko nije došao, to je nedopustivo!”

Jučer je u Zadru otvoren VII. simpozij socijalnih radnika koji je okupio 500 pripadnike struke i stručnjaka s područja socijalnog rada. Naziv simpozija, koji se održava u organizaciji Hrvatske udruge socijalnih radnika, je “Praksa socijalnog rada iz perspektive korisnika i stručnjaka”, a glavni pokrovitelj je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Izaslanik predsjednice na simpoziju je bio župan Stipe Zrilić koji je izrazio ponos i sreću činjenicom da je Hrvatska udruga socijalnih radnika upravo našu županiju odabrala za održavanje svojega skupa te kako se isto osjeća kada i druge udruge naprave sličnu stvar. To je, naglasio je, veliki kompliment Županiji kao domaćinu, ali i znak razvoja vrlo zanimljive grane turizma, onog kongresnog.

Ipak, svoju srdžbu prema Ministarstvu socijalne politike i mladih nije mogao skriti, budući da se nitko od njihovih izaslanika nije pojavio na simpoziju što je nedopustivo, budući da se poslovi socijalne skrbi nalaze pod njihovom nadežnošću. Ovo je, kazao je Zrilić, jedan dokaz njihove nebrige za ovaj važan segment u vremenu krize društva u cjelini.

Vrijeme u kojem živimo obilježeno je krizom. Ona je prije svega gospodarska, no ujedno je kriza morala, kriza pravih vrijednosti, kriza društva u cjelini. I u našoj državi osjeća se porast socijalnih problema, veliki je broj nezaposlenih, ljudi se otuđuju jedni od drugih, nedostaje tolerancije, istaknuo je župan Zrilić.

Župan nije propustio istaknuti kako unatoč rastućim izazovima socijalnih radnika, broj dostupnih materijalnih resursa opada, uključujući i njihove niske plaće koje otežavaju obavljanje svakodnevnih aktivnosti koje je Zrilić okarakterizirao kao “poziv”, a ne “posao”.

Raditi vaš posao bez, prije svega izuzetno snažnog čovjekoljublja apsolutno nije moguće, zaključio je Stipe Zrilić.

Na svečanosti otvaranja govorila je predsjednica Udruge socijalnih radnika Hrvatske Štefica Karačić, predstojnik Studijskog centra socijalnog rada Nino Žganec i izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnica gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Višnja Fortuna, a za ostali dio programa bili su zaduženi KUD “Zadarski tanac”, djeca iz OŠ Voštarnica te štićenica Centra za rehabilitaciju Sv.Filip i Jakov.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...