Paška čipka bit će zaštićena na svjetskoj razini!

Europski parlament u utorak je sa 608 glasova u Strasbourgu podržao preporuku da se “zaštićene geografske oznake prošire na ručno izrađene tradicionalne proizvode kako bi se očuvalo lokalno kulturno nasljeđe i potaknuo rast”, kao što su primjerice naša paška čipka i brački kamen.

Zastupnik Tonino Picula još je u travnju ove godine govorio o potrebi proširenja ove oznake na plenarnoj sjednici te nakon toga poslao i prioritetno pitanje Europskoj komisiji. Upozorio je kako “proizvođači paške čipke i bračkog kamena i klesarstva snose značajne materijalne štete, jer su zaštićeni samo na regionalnoj ili nacionalnoj razini, pravnim okvirima koji su neusklađeni između država članica” i istaknuo važnost jednake zaštite nepoljoprivrednih i poljoprivrednih proizvoda, kao što su primjerice krčki pršut, lički krumpir i baranjski kulen.

Upravo je zbog toga Picula u sklopu pregovora o TTIP-u zatražio da sporazumi obuhvate i otvorene liste svih proizvoda (poljoprivrednih i nepoljoprivrednih) zaštićenih oznakom geografskog podrijetla, tako da paška čipka i brački kamen budu dio budućih trgovinskih sporazuma EU-a sa zemljama nečlanicama. Njegov je amandman usvojen.

–  Proširenjem oznake zaštite zemljopisnog podrijetla na nepoljoprivredne proizvode kao što su paška čipka i brački kamen, povećat će se njihova prepoznatljivost i vrijednost na tržištu a samim time i prodaja, rekao je Picula nakon glasovanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...