Pedeset deveta obljetnica svečanog otvorenja Filozofskog fakulteta

Dana 16. listopada 1956. svečano je otvoren zadarski Filozofski fakultet, nakon što je posebnim zakonom Narodne Republike Hrvatske od 12. srpnja 1955. pravno utemeljen. Bilo je to svega četiri godine nakon začetka ideje o formiranju ove visokoobrazovne institucije, zahvaljujući poglavito Miroslavu Krleži, koji je silno volio i poštovao Zadar.

Od 1951. do 1954. godine obnavljala se i preuređivala zgrada nekoć djevojačkog internata sv. Dimitrija. Početkom listopada 1954. godine u toj je zgradi počeo raditi Institut za povijesne znanosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu, što je bio začetak nove visokoškolske ustanove, prve izvan Zagreba u novijoj povijesti.

Izvrsno opskrbljena zadarska Znanstvena knjižnica i rijetko bogati Histroijski arhiv bili su među prvim natprosječnim uvjetima baš za rad jednog filozofskog fakulteta.
Pošto je bio donesen zakon o osnivanju zadarskog Filozofskog fakulteta, zagrebački je Sveučilišni savjet izabrao povjerenstvo koje je zapala zadaća utvrđivanja studijskih grupa s obzirom na potrebe i mogućnosti.

Prvi dekan Fakulteta bio je dr. Miroslav Kravar, a prodekan dr. Franjo Švelec. Prve je godine upisan sto pedeset i jedan student, što je bilo više od očekivanog.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...