Pet voća i povrća koji imaju bolji okus u listopadu nego tijekom ostatka godine

Drveće polako otpušta svoje smeđe lišće, kiše su počele padati, zahladilo je, a i dan je sve kraći što znači da je jesen, ne samo na kalendaru, već i u prirodi zaista počela.
Listopad je mjesec bogat jesenskim plodovima, a neki od njih nikad neće imati bolji okus nego upravo sada. Online izdanje Timea je sastavilo listu od pet vrsta voća i povrća koje svoj najpuniji i najbogatiji okus imaju upravo sad.

“Povrće i voće koje se sad nalazi na tržnicama nije uzgojeno za godišnje zalihe pa će ih prodavači imati tek mjesec ili dva dana”, otkriva i Chris Romano, globalni koordinator američkog Whole Foodsa. Upravo on je kooridinirao i ovu Timeovu listu najboljeg voća i povrća u listopadu.

Jabuke

Jabuka (Foto ZARAPIX : Pixabay)

“Ponuda jabuka varira o mjestu na kojem živite, a ovog mjeseca ljubitelji jabuka svakako bi trebali jesti sortu Gravenstein jabuka koje imaju nešto slađi okus. Također, ovo je najbolje vrijeme za jesti Fuji jabuke jer su na vrhuncu sezone”, objašnjava Romano.

Kruške

Kruška (Foto Agencija Zarapix - Pixabay)

“Kruške bi trebalo jesti kad postanu mekane na dodir i zaista pucaju okusom u ovo doba godine. Kruške Bartlett postaju žute i sočne”, kaže Romano. Dodaje kako su kruške, poput jabuka, voće koje dolati u jedinsvenim varijacijama koje ćemo moći jesti ovog mjeseca. Kruške Krasanke, francuske sorte, u ovo doba imaju kremastu teksturu.

Grožđe

Grozd, grožđe

“Cijelo ljeto smo uživali u grožđu, ali ako ste ljubitelj njihova slađeg okusa, listopad je mjesec u kojem ćete ga kupovati u većim količinama. Hladnije noći izvlače šećer, a onda dođe pokoji topliji dan i grožđe dodatno sazrijeva”, objašnjava. Crveno grožđe posebno je ukusno.

Kaki

Kaki (Foto Agencija Zarapix - Pixabay)

“Japanske jabuke poznate i kao kaki možete jesti samo u jesen”, kaže Romano te dodaje kako postoji samo jedna vrsta u kojoj bi ste trebali uživati, a riječ je hachiya kakiju. “Kad nađete dobar kaki, potpuno ga razrežite i jedite sa žlicom. Narezan u salati također može biti jako ukusan”, kaže Romano. Ako ne nalazite na ovu sortu preporuča i fuyu kaki koji se može jesti i dok je tvrd poput jabuke. Malo je drugačijeg okusa, ali također ukusan.

Bundeve

Bundeva, tikva (Foto Agencija Zarapix - Pixabay)

Listopad je neupitno najbolji mjesec za bundeve posebno ako imate plan jednu izrezbariti za Noć vještica pa potom iskoristiti njezinu unutrašnjost. No, Romano sugerira i da sad kad će tržište biti prepuno bundeva, uzmete nekoliko i spremite ih za zimske dane kad bi one mogle nestati iz dućana ili bi im cijena mogla porasti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...