Predstavljanje kandidata u IX. izbornoj jedinici: “U ime obitelji – projekt Domovina”

Na Anteni Zadar ovog je utorka uživo na našem 3. radijskom programu održano najkompletnije predstavljanje kandidata i lista za IX. izbornu jedinicu. Kako su predstavljanja prošla, danas možete doznati na našem portalu, gdje donosimo audio i/ili zapise istih.

Svi kandidati odgovarali su na istih 15 pitanja kojima smo analizirali njihove kadrovske potencijale, poduzete akcije i predizbornu taktiku, a potom je uslijedio “Mini domovinski kviz” od deset “blic” pitanja u kojem se nisu svi usudili okušati. Kandidatima je omogućeno i 5 minuta za predstavljanje predizbornog programa.

Predstavnik stranke “U ime obitelj – projekt domovina” Tomislav Paleka rješenje izbjegličke krize vidi u otvaranju prihvatnih centara izvan granica EU, razlikovanje ekonomskih migranata od izbjeglica te na koncu u uvođenju pomoći od strane Unije državama koje se suočavaju s izbjegličkim valom. Poticanje poljoprivrede, sprječavanje depopulacije otoka i uspješno “povlačenje” novca iz fondova EU njegova bi stranka riješila postavljanjem kvalitetnih i sposobnih ljudi na ključne pozicije.

Tomislav Paleka, U ime obitelji (Foto Zarapix)

Priliku za unaprjeđenje obrazovanja Paleka vidi u prepoznavanju važnosti uloge prosvjetnih djelatnika i u dijalogu između prosvjetara, sindikata i Ministarstva, dok bi trend negativnog prirodnog prirasta preokrenuo uvođenjem instituta majke – odgojiteljice sa svim pravima zaposlene žene i prosječnom plaćom. Abortus smatra velikom zlom kojeg treba spriječiti edukacijom i pružanjem svih vidova pomoći, a po pitanju medicinski potpomognute oplodnje ističe kako život započinje začećem pa se protivi zamrzavanju embrija te postojeći zakon smatra lošim. Zakon o životnom partnerstvu smatra lomljenjem volje naroda koji se izjasnio na referendumu, a u “Mini domovinskom kvizu” odbio je sudjelovati. Kako je odgovorio na ostala pitanja, možete pogledati ovdje:

Listu pitanja možete pročitati ovdje: 

  1. Nabrojat ćemo Vam listu deset ličnosti i institucija čiji se utjecaj danas osjeti u hrvatskoj svakodnevici. Jednom riječju, bez dodatnog objašnjavanja, ocijenite osobu ili instituciju kao pozitivnu ili negativnu:
    – Josip Broz Tito
    – Ante Pavelić
    – Franjo Tuđman
    – Međunarodni monetarni fond
    – Međunarodni sud pravde u Haagu
    – Europska unija
    – Angela Merkel
    – Stjepan Mesić
    – Viktor Orban
    – Aleksandar Vučić
  2. Zašto je izbjeglička kriza postala „krizom“? Na kome leži odgovornost ?
  3. Radite li na nekakvoj strategiji koja bi ostvarila veći priljev novca iz EU fondova za perspektivne projekte na teritoriju naše države?
  4. Kako potaknuti poljoprivredu?
  5. Koje biste korake poduzeli u smjeru poboljšavanja uvjeta u obrazovanju svih socijalnih skupina, gdje vidite priliku za povećanje zaposlenosti mladih te za zaustavljanje iseljavanja?
  6. Što možete ponuditi otočanima? Konkretno, što treba učiniti kako bi se zaustavila depopulacija otoka?
  7. Razlozi opadanja nataliteta u Hrvatskoj i kako preokrenuti taj trend?
  8. Biste li abortus zabranili, ograničili na određene skupine žena ili ne bi intervenirali u postojeći zakon?
  9. Koliko ste zadovoljni  postojećim stanjem po pitanju reproduktivne medicine u Hrvatskoj? Trebamo li biti liberalniji ili restriktivniji? Da se vas pita, tko bi sve imao pristup medicinski potpomognutoj oplodnji?
  1. Vaš stav prema katoličkoj Crkvi i njenoj ulozi u društvu današnjice? Kakvo je Vaše stajalište prema Vatikanskim ugovorima? Trebaju li reviziju?
  2. Kako pomiriti ratne rane i prava manjina? Treba li u Vukovaru ikada uvesti ćirilicu i ako da, kada?
  3. Mladići u crnim košuljama, ustaška i nacistička obilježja na zidovima i stadionima, porazni rezultati istraživanja. Sve očitija ksenofobija. Je li fašizam pokucao na naša vrata? Što učiniti?
  4. Branitelji okupljeni pred Savskom 66 pod šatorom su nedavno proslavili godinu dana prosvjeda. Ako pobijedite na izborima planirate li se pozabaviti njihovim pitanjem, ako da – kako?
  5. Kakvo je vaše viđenje društvene problematike seksualnih manjina ? Je li životno partnerstvo odgovarajući kompromis, biste li što oduzimali ili dodali na postojeći zakon?
  6. U zadru je zatvorena je Cargo ispostava HŽ-a u što je naštetilo razvojnom potencijalu grada. Planirate li revidirati odluku ako pobijedite na izborima?

MINI KVIZ

  1. Tko je napisao, a tko uglazbio hrvatsku himnu? Antun Mihanović, Josip Runjanin
  2. Koliko polja ima hrvatska šahovnica? 25
  3. Kolika je ukupna površina Hrvatske? 56 594 km2
  4. Hrvatska abeceda
  5. Kako se zvala prva žrtva Domovinskog rata? Josip Jović
  6. Koja je najveća županija u Hrvatskoj? Ličko senjska
  7. Koliko je nacionalnih parkova u Hrvatskoj? 8
  8. Koji je hrvatski nacionalni cvijet? Perunika/iris
  9. Gdje je hrvatska košarkaška reprezentacija igrala u finalu s američkim Dream teamom? U Barceloni
  10. Posljednji hrvatski kralj? Petar Svačić/ Snačić
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...