Saudijska Arabija zahtijeva prestanak ruskih napada u Siriji

Saudijska Arabija, glavni neprijatelj sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, zahtijeva da njegov saveznik Rusija prestane s napadima u Siriji, ističući da napadi uzrokuju civilne žrtve te ne uspijevaju pogoditi mete militanata Islamske države, za koje Moskva tvrdi da im se protivi.

Visoki saudijski diplomat iznio je pred UN u New Yorku da Rusija i Asadov drugi veliki saveznik Iran ne bi smjeli tvrditi da se bore protiv terorizma Islamske države u isto vrijeme dok podupiru “terorizam” sirijskih vlasti.

Saudijski veleposlanik Abdalah al-Mualimi izražava “veliku zabrinutost zbog vojne operacije koju ruske snage danas izvode u Homsu i Hamasu, mjestima gdje snage IS-a nisu prisutne. Ti napadi prouzročuju mnoge nedužne žrtve, rekao je Mualimi i dodao: “Zahtijevamo da se odmah zaustave i ne ponavljaju”.

Saudijski je veleposlanik istaknuo : “To vrijedi i za one zemlje koje tvrde da su se nedavno pridružile borbi protiv terorista IS-a, ne mogu to činiti u isto vrijeme dok podržavaju terorizam sirijskog režima i njegove terorističke saveznike poput Hezbolaha i snaga Kudsa i ostalih terorističkih sektaških skupina”, kazao je u komentaru objavljenom na saudijskoj televiziji.

ISIS je uobičajeni akronim za Islamsku državu, također poznatu kao ISIL. Šijitska milicija libanonskog Hezbolaha otvoreno se bori na strani Asadove vlade a za snage Kudsa, dio iranske elitne Revolucionarne garde, također se vjeruje da podupiru Damask.

Rusija je u ponedjeljak izvela prvi zračni napad u Siriji otkad je počeo 2011. građanski rat u toj zemlji upozorivši prethodno SAD sat vremena prije napada. Koalicija pod vodstvom Sjedinjenih Država već godinu dana provodi zračne napade u Siriji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...