Što se događa u organizmu kad ne pijete dovoljno tekućine?

Voda čini čak dvije trećine našeg organizma, bez dovoljnog unosa vode ono se suši, prerano stari te postaje podložno mnogim bolestima. Većina ljudi pije samo onoliko vode koliko im je potrebno za preživljavanje. Posljedica je nepotrebno izlaganje stresu tjelesnih sustava pročišćavanja kao i drugih organa te funkcija organizma. Mnoge tegobe i bolesti možemo spriječiti pijenjem dovoljne količine čiste vode.

Voda ima bitnu ulogu u regulaciji tjelesne temperature, protoku nutrijenata kroz stanice, ispire toksine iz tijela. To su samo neke od dobrobiti konzumacije dovoljne količine vode, ali postoje i brojne komplikacije koje uzrokuje nedovoljan unos tekućine.

1. Bit ćete gladniji

Osjećaj žeđi često se zna zamaskirati u glad. Brojne studije dokazale su kako konzumiranje dovoljne količine vode može djelovati na apetit, odnosno pijenje vode smanjuje osjećaj gladi.

2. Opstipacija

Stresan način života, nezdrava prehrana, fizička neaktivnost uzroci su nastanka opstipacije, a uz sve navedeno, jedan od vodećih uzroka je i neuzimanje dovoljne količine tekućine. Pijenje već samo nekoliko čaša čiste vode dnevno smanjuje rizik obolijevanja od raka debelog crijeva.

3. Umor i depresija

Nedostatak vode očituje se osjećajem slabosti, malaksalosti i umora. Premali dnevni unos vode glavni je uzrok osjećaja umora. Depresija je jedna od najčešćih psihičkih bolesti današnjice koja se može povezati s nedovoljnim unosom vode. Kod depresivnih osoba posebno je niska koncentracija melatonina u mozgu. Da bi se ta tvar mogla stvarati u dovoljnim količinama potrebno je dnevno svjetlo, ali i dovoljna količina vode koja doprema glavnu “sirovinu” za izgradnju melatonina. Osim toga mozak je najosjetljiviji organ na nedostatak vode što rezultira razdražljivošću, glavoboljom ili pospanošću. Ako ste nervozni umjesto tableta popijte čašu ili dvije vode. Učinak će biti isti ili bolji.

4. Nastanak bubrežnih kamenaca

Jedna od najtežih posljedica dehidracije je svakako nastanak bubrežnih kamenaca. Povećava se koncentracija minerala poput kalcija i magnezija te mokraćne kiseline, a sve se to taloži u bubrezima. Stoga, želite li sačuvati svoje bubrege redovito ih isperite s barem dvije litre čiste vode.

5. Suha koža

Unošenje dovoljnih količina vode ima i kozmetički učinak na tijelo čovjeka. U dobro hidriranom organizmu povisuje se tlak u stanicama kože i time ona dobiva lijep i zategnut izgled bez naboranosti. Voda pospješuje i izlučivanje štetnih tvari, povećava se sadržaj kisika u krvi i koža dobiva zdravu rumenu boju.

Dobro je piti dovoljno vode ako mršavite, budući da koža tad ima tendenciju da omlohavi jer ne može pratiti brzo smanjivanje obujma tijela. Osim toga, stručni izvori kažu kako je pijenje vode jedno od glavnih oružja u borbi protiv prekomjernog nakupljanja celulita. U zaključku možemo reći da sve ove nedaće lako mogu biti spriječene ukoliko se konzumira dovoljna količina vode.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...