Stručnjaci dali svoju prognozu: Evo kako ćemo živjeti u 2045.

Drugi nastavak kultnog “Povratka u budućnost” ovih se dana ne miče s vaših zidova na Facebooku, a internet je prepun članaka o filmu i brojnim predviđanjima.

Međutim, kako to obično biva s filmovima koji prikazuju budućnost, predviđanje budućnosti prilično je nezahvalan posao, ali to ne sprječava ljude da pokušavaju. Na kraju krajeva, uvijek je zabavno godinama kasnije analizirati sve te prognoze i vidjeti što se ostvarilo, a što ne.

Upravo zato britanski Telegraph porazgovarao je s nekoliko stručnjaka i futurista (Alex Ayad, Oren Etzioni, Tamar Kasriel, Richard Watson, Peter Cochrane, Mark Drapeau) ne bi li provjerili što nas čeka za 30 godina i kakva su njihova predviđanja za 2045, piše Index.

1. Kupovat ćemo emocije na internetu

Dijeljenje emocija bit će veliki hit 2045. Metoda izravne stimulacije mozga, kao što je optogenetika, omogućit će ne samo čitanje već i zapisivanje informacija u neurone. U ovom trenutku prijenos podataka izuzetno je slab i najbolje što možemo jest postići brzinu prijenosa od nekoliko bitova u sekundi, ali do 2045. stanje bi se moglo drastično popraviti.

U budućnosti bi tako postojalo virtualno tržište koje trguje visoko kvalitetnim emocijama i na kojem primjerice, umjetnici kupuju melankoliju, a glumci, pripremajući se za svoju sljedeću predstavu, traže suosjećanje ili žaljenje.

2. Gradovi će biti sagrađeni od živućih materijala koji reagiraju na okolinu

Za 30 godina visoke građevine od stakla i čelika djelovat će kao ostaci nekih minulih vremena na isti onaj način na koji gledamo ružne betonske zgrade iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. U budućnosti nas čekaju živući materijali koje možemo lakše oblikovati, adaptirati, ali i odlagati.

Potpuno novi sintetički oblici života (ili biološki strojevi), načinjeni od stanica bakterija ili algi, uzgajat će se i razvijati prema potrebama stanara. Ti će organizmi udisati zagađeni zrak, pročišćavati otpadne vode i koristiti sunčevu svjetlost kako bi proizvodili korisne kemikalije, energiju i toplinu. Već danas laboratoriji sintetičke biologije razmatraju što nam sve priroda nudi, ali radi se o znanstvenom polju koje je tek u povojima.

3. Koristit ćemo se plaštevima nevidljivosti

Nevidljivost je oduvijek bila privlačna ideja. Znanstvenici su tijekom posljednjih nekoliko desetljeća zaključili da je moguće osmisliti novu vrstu materijala (metamaterijali) koji bi imali moć difrakcije svjetlosti. Teoretski gledno, plaštevi od takvih metamaterijala funkcioniraju na principu “zakrivljenja” elektromagnetskih valova oko objekta koji želimo prikriti pa zbog promjena elektromagnetskih valova zapravo vidimo ono što se nalazi iza određenog objekta.

Zasad im je pošlo za rukom učiniti to samo u slučaju određenih boja i iz određenih kuteva, a primjene takvog otkrića gotovo su beskonačne, od zabave pa sve do skrivanja ružnih gradilišta koja će do završetka radova ostati skrivena od očiju javnosti.

Računalo, IT, umjetna inteligencija (Foto ZARAPIX - Pixabay)

4. Umjetna inteligencija dati će odgovore na neka od najvećih pitanja

Do 2045, umjetna inteligencija neće dostići razinu ljudske, ali imat ćemo inteligentne alate koji će nam itekako pomoći. Nema čovjeka koji je u stanju pročitati i dio milijuna i milijuna znanstvenih radova koji su dostupni na internetu. No, što ako se, primjerice, tajna lijeka za rak krije u jednom od radova koji su objavljeni prošle godine?

Umjetna inteligencija za 30 će godina biti na takvoj razini da će uređaji biti u stanju ne samo čitati već i razumjeti znanstvene radove i na temelju pročitanog donositi zaključke. Pomoći će nam da pronađemo odgovore na neka od najtežih znanstvenih pitanja.

5. Hoverboard budućnosti neće se moći mjeriti s onim virtualnim

Do 2045. mnogi će vjerojatno koristiti hoverboard, ali problem će biti to da će vožnja virtualnim hoverboardom biti daleko zanimljivija. Naime, sve ćemo teže razlikovati stvarnost od virtualne stvarnosti.

6. Ljudi će se neprestano nadograđivati

Poboljšanje u vidu korištenja raznoraznih proteza i poboljšanja postat će svakodnevica. Egzoskelet visjet će pored ulaznih vrata kako bismo ga obukli kad izlazimo iz kuće, a on će nas činiti bržima, snažnijima i poboljšat će koordinaciju.

Oni bogatiji imat će bolji vid i sluh, a prava kombinacija hrane i lijekova dodatno će poboljšati naše performanse.

Google automobil

7. Automobili bez vozača bit će samo obični automobili

Vožnja bi u budućnosti mogla postati samo sport za entutzijaste.

8. Zgrade će same proizvoditi energiju

Optimističniji među nama ne strahuju od budućnost u kojoj je zagađenje prevelik problem. Kombinacija razuma i straha dodatno će potaknuti brigu za okoliš i s vremenom ćemo se u potpunosti okrenuti alternativnim izvorima energije. Primjerice, solarne ploče bit će ugrađene u građevinski materijal.

9. Vaš telefon, automobil ili dom čitat će vaše emocije i prilagođavati im se

U ovom trenutku strojevi i uređaji mogu nas locirati, identificirati ili odgonetnuti što radimo, ali to je više-manje to. Sljedeći korak je prepoznati emocije. Činit će to uz pomoć prepoznavanja izraza lica, govora tijela, praćenja vitalnih znakova i slično. Na primjer, pišete li nešto na računalu, ono će na temelju brzine kucanja prepoznati jeste li pod stresom i zaključiti da ovo možda i nije najbolje vrijeme da pošaljete taj ljutiti email.

Isto će činiti i vaš automobil koji će vas upozoriti da ne vozite ljutiti jer tako ugrožavate ostale te vam predložiti što trebate učiniti ili preuzeti kontrolu od vas. Naravno, sve su to stvari koje se mogu iskoristiti i u druge svrhe. Recimo, online trgovine mogu vam uvaliti neke proizvode koje možda niste namjeravali kupiti.

10. Insekti-roboti pomagat će poljoprivrednicima i vojsci

Do 2045. postojat će roboti veličine insekata koji lete u rojevima. Mogu se koristiti za oprašivanje, ali i u ratne svrhe. Roboti se mogu opremiti i kamerama i uređajima za ispitivanje kvalitete zraka i upozoriti vojnike na opasnost od biološkog napada. Mogu biti programirani i za interakciju s pravim insektima.

Pizza (Foto Zarapix – Pixabay)

11. 3D pizza

Možda nećemo imati dehidriranu pizzu kao u “Povratku”, ali do 2045. 3D printeri bit će u masovnoj upotrebi i u kuhinjama pa ćete u svakom trenutku moći isprintati pizzu, kolače i slično. NASA već eksperimentira s tkavom hranom kako bi se što bolje osigurali za nadolazeće misije.

12. Sve je pod nadzorom

Čim se ujutro probudite i uđete u kupaonicu vaše će zrcalo provjeriti vaš puls, četkica analizirati vašu slinu, vaga ugrađena u pod provjeriti težinu i salinitet kože, WC školjka vašu stolicu, a prikupljeni podaci biti će obrađeni i uspoređeni s već prikupljenim podacima. Na temelju tih podataka računalo će vam preporučiti jelovnik, povećanu tjelesnu aktivnosti ili odlazak liječniku.

Kad uđete u kuhinju tamo će vas već čekati smoothie prilagođen vašim potrebama, a kad izađete iz kuće, bit ćete u potpunosti spremni za nove radne pobjede.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...