Svečano obilježen Dan obrane grada Zadra

Grad Zadar danas obilježava svoj Dan obrane. Na današnji datum prije 24 godine agresorska vojska potpomognuta srpskim pobunjenicima pokušala je opkoliti Zadar. U zračnim napadima te u napadima s kopna i s mora granatirani su civilni objekti, bolnica, kulturno-povijesna baština… Hrvatski branitelji u teškim su se uvjetima, bez struje i vode te brojčano nadjačani, ipak uspjeli oduprijeti ovom bjesomučnom napadu i obraniti grad.

Prva linija obrane bila je Dračevac, stoga je prigodno i današnja svečana akademija povodom proslave Dana obrane održana upravo ondje, i to pokraj tenka JNA kojeg su uništili branitelji grada i time zaustavili prodor srbočetnika na more.

Skupu su se obratili gradonačelnik Božidar Kalmeta, župan Stipe Zrilić, izaslanik predsjednice Ante Deur, osnivač postrojbe Poskoci Đuro Župan. Akademiji je nazočio i predsjednik oporbenog HDZ-a, Tomislav Karamarko. Okupljenima se, međutim, nije obraćao.

Božidar Kalmeta govorio je o danima rata, prisjećajući se kako se nije libio gađati civile, rodilište i kulturne spomenike. Zahvalio se braniteljima i istaknuo kako je upravo na ovoj mjestu zaustavljeno ostvarivanje velikosrpskog plana.

Prvi zapovjednik SJP Poskoci Đuro Župan govorio je o važnosti Poskoka, postrojbe koja je držala prvu crtu obrane grada, uspostavljenoj na liniji starih talijanskih bunkera na potezu od Bokanjca do Dračevca.

– Ratko Mladić htio je na ovom prostoru izaći na more te manevrom prema zapadu preko otoka Paga postaviti zamišljenu liniju Velike Srbije u Karlobagu. Međutim, boj ne bije oružje nego srce u junaka, kazao je Župan.

Iako se na samom skupu nije obraćao okupljenima, Karamarko je po završetku akademije u razgovoru s novinarima iznio svoje mišljenje kako SDP nema program, ističući da je HDZ-u  prioritet otvaranje novih radnih mjesta, odnosno pokretanje gospodarstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...