Sydneyska Opera slavi 42. rođendan

Kraljica Elizabeta II. otvorila je 20. listopada 1973. poznatu Sydneysku operu. Jedan je od najpoznatijih svjetskih centara za izvedbene umjetnosti s brojnim dvoranama u kojima se godišnje održi do 1500 događanja koja posjeti više od milijun posjetitelja. Zbog svoje originalnosti i maštovitog dizajna kojim je skladno stopljena u poznatu vizuru suvremenog grada, Opera je 2007. godine postala dijelom UNESCO-ve svjetske baštine.

Zgradu je osmislio danski arhitekt Jorn Utzon čiji je dizajnerski prijedlog 1957. godine pobijedio u konkurenciji između 233 pristigle prijave na međunarodnom natječaju za njen dizajn. Projekt izgradnje započeo je od 1959., a završio tek 1973. godine, što je bilo čak 10 godina duže od planiranog plana završetka gradnje.

Zdanje arhitekta Utzona, sastavljeno je od tri skupine “školjaka” natkrivenih i međusobno isprepletenih. Ubraja se među najposebnija arhitektonska i građevinska ostvarenja 20. stoljeća, te upravo iz ovog razloga ona danas predstavlja jedan od najprepoznatljivijih simbola Sydneya i Australije. Izgrađena je u ekspresionističkom stilu, a leži na 580 postavljenih stupova koji su postavljeni na 25 metara ispod površine mora. Opskrbljuje se strujom čija je potrošnja jednaka potrošnji grada od 25.000 stanovnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...