U Kneževom dvoru

U Pagu otvorena izložba “Susret” japanskog arhitekta Isa Hayata

Arhiva, ilustracija
Tamni način

U Kneževom dvoru u Pagu jučer je otvorena izložba “Susret”, japanskog arhitekta Isa Hayata, koji je pred dvije godine projektirao japanski vrt u Rijeci i u njega implementirao rozetu tradicionalne paške čipke, koju je izradila paška čipkarica Mirjana Tkalčec.

Uz pašku čipku, po prvi puta su u gradnji japanskog vrta korišteni isključivo domaći materijali, kamen iz Gorskog kotara, slavonski hrast te mediteransko bilje i raslinje. Uz kamen, koji u japanskim vrtovima ima glavnu dekorativnu ulogu, Hayato je koristio finu, otmjenu pašku čipku i tako doveo u balans njihovu međusobnu snagu, a japanskom vrtu udahnuo dodatnu, neodoljivu čipkastu dekoraciju.

Uz autora, koji je jučer doputovao iz Japana, otvorenju su nazočili uzvanici, građani, predstavnici benediktinskog samostana Sv. Margarite i Udruge paških čipkarica te mlade čipkarice koje su za vrijeme otvorenja predano šivale pašku čipku. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Dario Grašo te istaknuo kako je inicijativa japanskog arhitekta  značajno priznanje za pašku čipku, a njezina implementacija u japanski vrt veliki poticaj za očuvanje tradicije i daljnji razvoj čipkarstva.

Zanimljivo je da japanski arhitekt Iso Hayato nikada ranije nije posjetio Pag, ali je nakon otvorenja japanskog vrta u Rijeci, inspiriran paškom čipkom obećao da će se vratiti i posjetiti Pag, što je ovom prilikom i učinio. Iso Hayato duboko se zahvalio Gradu Pagu i Turističkoj zajednici na organizaciji izložbe, a njen naziv “Susret” protumačio je kao susret dviju kultura, prvo kroz gradnju japanskog vrta i korištenje domaćih materijala, a potom kroz današnji susret Paga i građana Paga sa njim i njegovim radom, u čemu je paška čipka odigrala značajnu ulogu. Izložba će u prostoru Kneževog dvora biti otvorena od 01. do 06. listopada, a predviđena je i radionica za djecu koju će održati japanski autor, apostrofirajući pašku čipku i njezin značaj.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar