U Zadarskoj županiji sufinancirana obnova 147 kuća!

U sklopu ovogodišnjeg zadarskog četvrtog tjedna energetske učinkovitosti, u Gradskoj knjižnici jučer je održano predavanje o mogućnostima financiranja projekata energetske učinkovitosti.

– Projekte energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije sufinanciramo s 40, 60 ili čak 80% sredstava i imamo na raspolaganju niz programa kroz koje je moguće to financiranje ostvariti, pojasnio je Mario Klobučar, predstavnik Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

– Zadovoljni smo brojem prijava ove godine, od kad nam se građani prijavljuju direktno, a ono gdje još vidimo neiskorišteni potencijal Grada Zadra je energetska obnova višestambenih zgrada. Na području Zadarske županije smo odobrili sufinanciranje obnove 147 kuća i za tu smo namjenu osigurali 8 milijuna kuna, a od tih kuća je 41 baš u Zadru. Zgrade su, s druge strane, do sad sredstva povlačile isključivo za certificiranje, pa se nadamo kako će neke od njih uskoro krenuti i u obnovu, rekao je Klobučar predstavljajući programe Fonda namijenjene građanima.

Osim za obnovu kuća i zgrada, građanima su sredstva dostupna i za energetski učinkovitija vozila, ali i kućanske uređaje. Građani Zadarske županije su, primjerice, u zadnje dvije godine kupili 640 A+++ uređaja te 32 energetski učinkovitija vozila, za koja su im odobreni poticaji od gotovo milijun kuna.

Na području Županije je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u periodu od 2011. do 2015. već sufinancirao niz projekata zaštite okoliša i energetske učinkovitosti. Riječ je o 821 projektu, čija se ukupna vrijednost procjenjuje na više od milijardu kuna, a za koja je Fond odobrio nešto više od pola milijuna kuna poticaja. Samo za projekte energetske učinkovitosti je na području Županije odobreno oko 70 milijuna kuna poticaja, od čega je njih 48 baš u Zadru za koje je u Fondu osigurano 11,4 milijuna kuna. Jedan od tih projekata je i projekt uvođenja sustava gradskih bicikala, kako bi se povećala energetska učinkovitost gradskog prometa.

 – Kako bi se potakla energetska učinkovitost na nacionalnoj razini, prvo je bilo potrebno educirati i informirati. Sada, kad imamo građane kojima je već velikim dijelom poznata korist od primjene mjera energetske učinkovitosti, nastojimo ponuditi programe koji će im olakšati primjenu tih mjera. Osim za građane, imamo posebne programe i za poduzeća, a svakako bih istaknuo javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u turističkom sektoru. Ove smo godine osigurali 13 milijuna kuna za, primjerice, sunčane toplinske pretvarače za zagrijavanje tople vode ili dizalice topline u hotelima, ugostiteljskim objektima ili apartmanima. Naime, sufinanciranje osim poduzeća mogu dobiti i privatni iznajmljivači, pojasnio je Nikola Blažeković iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, napomenuvši kako je taj Javni poziv još uvijek otvoren.

Nakon prezentacije su predstavnici Fonda bili na raspolaganju za sva pitanja. Za daljnje informiranje građani se mogu obratiti organizatorima Tjedna energetske učinkovitosti odnosno djelatnicima Odsjeka za energetsku učinkovitost UO za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra, B. Krnarutića 13, osobno ili na telefon 023/208 – 043.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...