U Zemuniku završila obuka hrvatskih, čeških i mađarskih pilota

U 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO-a) u vojarni Zemunik, jučer je završio tečaj zajedničke obuke hrvatskih, čeških i mađarskih savjetodavnih zrakoplovnih timova.

Riječ je o drugom dijelu napredne letačke obuke koji je proveden u bazi Zemunik, a prvi dio održan je tijekom rujna u Ostravi u Češkoj Republici gdje su posade već standardno obučavaju na simulatoru, piše na stranicama Ministarstva obrane.

Polaznici su kroz dva tjedna obuke u Zemuniku usvajali sadržaje i teme vezane uz rad u misiji Resolute Support u Afganistanu, s naglaskom na standardizaciju procedura i postupaka, a upoznali su se i s pravilima i organizacijom letenja u hrvatskoj zrakoplovnoj bazi.

Letačka obuka u Zemuniku provedena je na hrvatskim helikopterima Mi-8 MTV i Mi-171 Sh te češkom helikopteru Mi-24.

U sklopu uvježbavanja, provedeno je i bojno gađanje iz zraka na zemaljske ciljeve na vojnom poligonu “Crvena Zemlja” kod Knina.

Gađanje je organizirano iz helikoptera Mi-171 Sh, koji je u sastavu HRZ i PZO-a, a u kojem su sudjelovali češki i mađarski bočni strijelci (Helicopter Door Gunners).

– Ovaj ciklus Pametne obrane obilježila je i jedna zanimljivost, a to je bura zbog koje su letačke misije bile iznimno zahtjevne jer smo imali i letenje u planinskim područjima. To iskustvo bilo je iznimno korisno za sve posade, posebice mađarske koji u svojoj zemlji nemaju mogućnost slijetanja na visinama većim od 700 metara nadmorske visine, istaknuo je polaznik tečaja satnik Bernard Bartoluci.

Ciklus osposobljavanja multinacionalnih helikopterskih posada kroz projekt tečajeva, pokrenut je 2012. godine sa zadaćom pripreme timova koji su obučavali pripadnike Afganistanskog ratnog zrakoplovstva u operaciji potpore ISAF, a nastavljen je kroz pružanje savjetničke uloge zemalja sudionica ovog projekta kroz aktualnu misiju u Afganistanu. Sveukupno je kroz jedanaest obučnih ciklusa uvježbano oko 350 pilota i zrakoplovno-tehničkog osoblja hrvatskog, češkog i mađarskog ratnog zrakoplovstva.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...