Umjetna inteligencija ima IQ četverogodišnjaka i znanstvenici upozoravaju da će rasti sve brže

Tim znanstvenika sa Sveučilišta Illinois u Chicagu objavio je rezultate IQ testiranja koje je provedeno na sistemu umjetne inteligencije pod imenomConceptNet. ConceptNet je kompjuterski projekt kojeg vodi MIT (Massachusetts Institute of Technology), a IQ test koji je sustav rješavao jednak je onom kojeg rješavaju ljudi.

Prema objavljenim rezultatima kompjuter je ostvario jednake rezultate kao četverogodišnje dijete. “Otkrili smo da psihometrijski test i WPPSI-III VIQ (Weschler Preschool and Primary Scale of Intelligence) daje ConceptNetu 4, a to je brojka koja je ekvivalentna 4-godišnjaku”, objašnjava tim znanstvenika koji dodaju da je rezultat slab kada se uspoređuje s rezultatima djece koja imaju sedam godina.

U svom istraživanju znanstvenici objašnjavaju da poboljšanja jezičnih alata poput Siri na iPhoneu može poboljšati rezultate testa u budućnosti. Unatoč tome što je umjetnoj inteligenciji trebalo oko 60 godina da dođe na ovu razinu, eksponencijalan rast ukazuje da strojevi u kratkom roku mogu postati pametniji.

Musk smatra da je to problem

“Postoji rizik da se dogodi nešto ozbiljno i opasno u idućih pet godina, deset najviše”, tvrdi Elon Musk koji izražava zabrinutost po pitanju razvoja i napretka umjetne inteligencije. “Trebate shvatiti da ja jesam za tehnologiju i nikad ranije nisam smatrao da bi ona mogla postati problem do prije nekoliko posljednjih mjeseci”, navodi Musk.

Nedavna istraživanja navode da je polovica Britanaca zabrinuta zbog napretka umjetne inteligencije jer to može značiti da će imati manju šansu za zapošljavanje u budućnosti.

Mnogi znanstvenici vjeruju da je umjetna inteligencija korisna, a također postoji i znanstveni rad Udruge za razvoj umjetne inteligencije u kojem se objašnjavaju prioriteti njenog istraživanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...