Uručen poziv za financiranje Centra Biljane Donje

Ministar Zmajlović danas je Dini Peroviću, direktoru tvrtke Eko d.o.o., uručio poziv za dostavu projektnog prijedloga za sufinanciranje EU sredstvima izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje.

Ovo je samo jedan od 13 centara za gospodarenje otpadom čija je vrijednost procijenjena na 5 milijardi kuna, a plan je da se sva odlagališta otpada u Hrvatskoj saniraju i zatvore samo godinu dana od otvaranja tih centara.

Zmajlović je ovom prihodom naglasio kako će centri sami zaposliti oko 650 ljudi, uz dodatnih 950 radnih mjesta u tvrtkama i obrtima koji će ih opsluživati. Brojka zaposlenih trebala bi rasti i sa samim građevinskim radovima.

Prethodna Vlada se obvezala izgraditi sve centre za gospodarenje otpadom do 2010. godine. Tako su intenzivno radili da je realizacija do 2012. godine bila nula. A ovako radimo zadnje četiri godine – 2 centra su izgrađena i u probnom radu, Marišćina i Kaštijun za Primorsko-goransku i Istarsku županiju. Za dva su osigurana sredstva i u tijeku su natječaji za izvođače radova, to su Bikarac za Šibensko-kninsku i Biljane Donje za Zadarsku županiju, a još tri centra do kraja godine dovršavaju prijavu za odobravanja sredstava. Ovih 7 centara pokriva potrebe za oko dva milijuna stanovnika Hrvatske. Danas smo uručili poziv za dostavu projektne dokumentacije za financiranje EU sredstvima Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Centar je vrijedan 385 milijuna kuna, a za njegovu ćemo realizaciju iz EU fondova i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osigurati 90% sredstava, izjavio je ministar zaštite okoliša i prirode.

Vrijednost centra Biljane Donje iznosi 385 milijuna kuna, a njime bi se trebale riješiti potrebe gospodarenja otpada ne samo Zadarske, već i dijela Ličko-senjske županije.

S obzirom da financiranje iz EU fondova iznosi oko 70%, u Fondu osiguravamo dodatna sredstva za izgradnju centara i to do 90% iznosa ukupne investicije kako bismo jedinicama lokalne samouprave olakšali realizaciju ovih financijski zahtjevnih projekata. Jedinicama lokalne samouprave tako preostaje osigurati samo 10% preostalog iznosa, istaknuo je direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller.

Direktor tvrtke Eko d.o.o., Dino Perović zahvalio se ne samo Mihaelu Zmajloviću, već i Zadarskoj županiji, Gradu Zadru i Gradu Benkovcu na iskazanoj pomoći u realizaciji projekta.

Natječaj za izvođača radova na izgradnji centra je raspisan krajem srpnja, sada možemo očekivati skoro osiguranje sredstava, a sljedeći korak nakon toga su sami radovi. Centar će biti izgrađen do kraja 2018. godine i njegovom izgradnjom će se uspostaviti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom u županiji, kazao je Perović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...